Ήταν πρωί της Πέμπτης, 12 Οκτωβρίου 1944, όταν οι καμπάνες των εκκλησιών άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, καλώντας τους Αθηναίους να ξεχυθούν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν το τέλος της γερμανικής κατοχής.

Οι Γερμανοί άρχισαν να φεύγουν σταδιακά από την Αθήνα από το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου με κατεύθυνση προς Βορρά. Στις 8 το πρωί της επόμενης μέρας, οι ελάχιστοι που είχαν απομείνει στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Εκεί, σε μία πρόχειρη όσο και βιαστική τελετή, ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγός Χέλμουτ Φέλμι, συνοδευόμενος από τον κατοχικό δήμαρχο Αθηναίων Άγγελο Γεωργάτο, κατέθεσε στεφάνι.

Το μόνο που απέμενε ήταν η υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ένας Γερμανός στρατιώτης κατέβασε τη σβάστικα χωρίς καμία επισημότητα στις 9:15 το πρωί, την πήρε υπό μάλης και αποχώρησε με σκυμμένο το κεφάλι, σηματοδοτώντας το τέλος της γερμανικής κατοχής που διήρκεσε 1.625 μέρες και την αρχή ενός τρελού πανηγυριού στους δρόμους της Αθήνας.

Χιλιάδες κόσμου με τη γαλανόλευκη στα χέρια αλληλοασπάζονταν, αναφωνώντας «Χριστός Ανέστη», παιδιά σκαρφάλωναν στις οροφές των τραμ, ενώ απ’ άκρη σ’ άκρη αντηχούσε ο Εθνικός Ύμνος.

Μετά από τριάμισι χρόνια δουλείας και σκλαβιάς οι Αθηναίοι ανάπνεαν για πρώτη φορά τον μεθυστικό αέρα της λευτεριάς…

Ως τις 3 Νοεμβρίου ο τελευταίος Γερμανός (και Βούλγαρος) στρατιώτης είχε αποχωρήσει από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Δείτε φωτογραφίες από τους σημερινούς εορτασμούς στην Αθήνα

 

ÊÁÔÁÈÅÓÇ ÓÔÅÖÁÍÙÍ ÁÐÏ ÏÑÃÁÍÙÓÅÉÓ, ÖÏÑÅÉÓ, ÓÙÌÁÔÅÉÁ ÓÔÏ ÌÍÇÌÅÉÏ ÔÏÕ ÁÃÍÙÓÔÏÕ ÓÔÑÁÔÉÙÔÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÅÐÅÔÅÉÏ ÔÇÓ ÁÐÅËÅÕÈÅÑÙÓÇÓ ÔÙÍ  ÁÈÇÍÙÍ ÁÐÏ ÔÁ ÃÅÑÌÁÍÉÊÁ ÓÔÑÁÔÅÕÌÁÔÁ ÊÁÔÏ×ÇÓ (EUROKINISSI/ÓÙÔÇÑÇÓ ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ)

ÔÅËÅÔÇ ÅÐÁÑÓÇÓ ÔÇÓ ÓÇÌÁÉÁÓ ÓÔÇÍ ÁÊÑÏÐÏËÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÅÐÅÔÅÉÏ ÔÇÓ ÁÐÅËÅÕÈÅÑÙÓÇÓ ÔÙÍ  ÁÈÇÍÙÍ ÁÐÏ ÔÁ ÃÅÑÌÁÍÉÊÁ ÓÔÑÁÔÅÕÌÁÔÁ ÊÁÔÏ×ÇÓ (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

apeleftherosi_3

Πηγή: news.gr

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για τα 71 χρόνια της απελευθέρωσης, από την ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48), θα προβληθούν σχετικές ταινίες και ντοκυμαντέρ από 15-21 Οκτωβρίου 2015.

Ακολουθεία το πρόγραμμα των προβολών:

scanner_11

scanner_12

scanner_13

Από 6 έως 31 Οκτωβρίου 2015, επίσης στη Δημοτική Πινακοθήκη (Μυλλέρου & Λεωνίδου, Μεταξουργείο) πραγματοποιείται έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού καθώς και θεματική έκθεση βιβλίου με τίτλο “Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, κατοχή, αντίσταση, απελευθέρωση.”

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου

Ακολουθούν φωτογραφίες από την έκθεση:

IMGP8889

IMGP8882

IMGP8880

IMGP8878

IMGP8881

IMGP8890

IMGP8883

IMGP8892

Last modified: 13/10/2015