Ο Γεώργιος Ν. Παπαϊωάννου από τον Πλάτανο Ναυπακτίας γεννήθηκε το 1854, σπούδασε στην Πάτρα και από νεαρή ηλικία είχε κλίση στη ραφτική τέχνη. Το πρώτο κατάστημα του οίκου Παπαϊωάννου ιδρύθηκε από το Γεώργιο Παπαϊωάννου στην Πάτρα το 1875 σε ηλικία 18 ετών. Οι αδελφοί Παπαϊωάννου ήταν τρεις, Γεώργιος, Αναστάσιος και Λεωνίδας. Ο Αναστάσιος Παπαϊωάννου από το 1900 μέχρι το 1910 ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Ναυπακτίων Πατρών “Ο Άγιος Χαράλαμπος”.
Ο Γεώργιος Παπαϊωάννου το 1880 άρχισε ταξίδια στην Ευρώπη για εμπλουτισμό του καταστήματός του και πηγαινοερχόταν στο Παρίσι και το Λονδίνο για να παρακολουθεί τις εξελίξεις της μόδας. Το 1898 μετέφερε την έδρα της επιχείρισης του στην Αθήνα λόγω της διεύρυνσης των εργασιών του. Το δε κατάστημα στην Πάτρα έμεινε στη διεύθυνση των αδελφών του.
Ο εμποροραπτικός οίκος Γ. Παπαϊωάννου χρησίμευε και ως σπουδαστήριο της ραπτικής και της κοπτικής τέχνης. Η παραγωγή του ανέρχονταν στις 2.000 ενδυμασίες κατ’ έτος και απασχολούνταν σε αυτό άνω των 50 ατόμων προσωπικού. Η δράση του Γεωργίου Παπαϊωάννου δεν περιορίστηκε μόνο εις την βελτίωση της τέχνης του. Υπήρξε θερμός πατριώτης που ενδιαφέρονταν για την ανόρθωση της κρατικής υπόστασης. Ο Γεώργιος Ν. Παπαϊωάννου υπήρξε ένας από τους οργανωτές του ιστορικού συλλαλητηρίου στο Πεδίο του Άρεως στις 16 Σεπτεμβρίου 1909. Προήδρευσε του συνδέσμου των συντεχνιών Αθηνών και Πειραιώς από το τέλος του 1909 μέχρι το τέλος του 1913. Κήρυτε την ανόρθωση των κακώς εχόντων της πατρίδας και ήταν κατά των παλαιών προσωπικών κομμάτων. Με δικές του ενέργειες και πρωτοβουλίες δημιουργήθηκε ο λαϊκός σύνδεσμος Αττικοβοιωτίας για τη διπλή Βουλή στις 10 Αυγούστου 1910. Ο συνδυασμός αυτός στηρίχτηκε από τις συντεχνίες και εξέλεξε 32 βουλευτές. Οι συντεχνίες των επαρχιών μιμήθηκαν αυτές των Αθηνών και έστειλαν εις την διπλή Βουλή περισσότερους από 200 νέους βουλευτές που δεν υπήρχαν ως τότε στην πολιτική σκηνή πέρνοντας το όνομα “νέοι άνδρες”. Όλοι τους συνεργάστηκαν στη νέα Βουλή με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Στις δημοτικές εκλογές του 1914 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, στον οποίο προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες.
Βιβλ.: “ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΕΚΑΝΤΟΤΑΕΤΗΡΙΔΟΣ” (1821-1921), τόμος Β’ Βιομηχανία Εμπόριο