Τα τελευταία 100 περίπου χρόνια, η ιστορική έρευνα που αφορά στην εποχή που προετοίμασε, αγωνίστηκε και κέρδισε ο νεότερος ελληνισμός την πνευματική και πολιτική ανεξαρτησία του, εμφανίζεται να συγκινεί πολλούς ειδικούς επιστήμονες. Γιατί η προσπάθεια να προσεγγίσουμε, να γνωρίσουμε απαραχάρακτα, να ερμηνεύσουμε και να αποκαλύψουμε τον πραγματικό χαρακτήρα προσώπων και γεγονότων εκείνης της εποχής, υπόσχεται να οδηγήσει στο σωστό δρόμο την πορεία και τα αιτήματά μας. Να προσεγγίσουμε την αλήθεια, προϋπόθεση και απαίτηση της κάθε επιστήμης. Η γνώση της αλήθειας είναι η μόνη που χαρίζει την ελευθερία κατά τον λόγο του Κυρίου: “Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς.”

Αυτή την αλήθεια επιδιώκει να αναζητήσει και να την χαρίσει ακέραια η απόφαση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησιάς της Ελλάδος με τη σειρά των συνεδρίων που θα οργανώσει με τίτλο “1821-2021: 10 ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ”. (απόσπασμα από το βιβλίο)

Ο Τόμος των πρακτικών του Γ’ Συνεδρίου με τίτλο “Ορθόδοξη Εκκλησία και διαφύλαξη της εθνικής τυατότητας, Νεομάρτυρες, Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, επαναστατικά κινήματα” εκδόθηκε στην Αθήνα το 2015 από τις εκδόσεις “ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ”.

Το καλαίσθητο βιβλίο στις 358 σελίδες του περιέχει τις εισηγήσεις των ομιλητών οι οποίοι συμμετείχαν στο Γ’ Συνέδριο.

scanner11

scanner12

scanner13

scanner14

Last modified: 14/11/2015