Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά θα πραγματοποιηθούν στις 17 Ιουλίου 2ο16 τα επίσημα εγκαίνια του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου.

Ως γνωστόν, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του Θέρμου, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 18 Μαΐου 2016.

Καρπός και προσπάθειες δεκαετιών κάποιων ανθρώπων με όραμα και έμπνευση, έφεραν το σημερινό αποτέλεσμα, που είναι το ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟ.

Τη  δικαίωση των προσδοκιών τους  και τη μεγάλη ηθική ικανοποίηση πρέπει να την αισθάνονται τόσο οι πρωταγωνιστές, όσο και οι συνεχιστές του τεράστιου αυτού μουσειακού θαύματος στον τόπο μας.

Για την γενναία  παρακαταθήκη  που αφήνουν στις επερχόμενες γενιές των Θερμίων τους οφείλουμε για όσο ζουν ανάμεσά μας  σεβασμό, ευγνωμοσύνη  και διαχρονικά ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ χρωστούμε επίσης στους ανθρώπους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τους αρχαιολόγους και σε όλους όσοι « αφανείς » εργάστηκαν ως σκαπανείς μιας μεγάλης προσπάθειας, έρευνας, ανασκαφής και αξιών , που ως γλυκό  αποτέλεσμα  είχε την πραγμάτωση  του ονείρου τους.

 

pol-thermo-mouseio30

 

Ιστορικά και δικαιωματικά το αρχαιολογικό μουσείο ανεγέρθηκε στο Θέρμο «την ακρόπολη  σύμπασης της Αιτωλίας» και το πολιτικοθρησκευτικό  κέντρο των Αιτωλών.

Εάν και όταν  η επιστημονική  Κοινότητα  και η αρχαιολογική σκαπάνη  αποφασίσουν να στρέψουν ουσιαστικά και με πίστη  το βλέμμα τους στο Θέρμο, το Νέο Μουσείο θα αποδειχτεί πολύ μικρό για τα νέα ευρήματα  που  θα ‘ρθουν στο φως.

Το μέγεθος εξάλλου και η σημασία του αρχαίου Θέρμου  για την  Ελλάδα και τους Έλληνες περιμένει με υπομονή να αποκαλυφθεί, ώστε να πάρει τη θέση που με το μεγαλείο του το ίδιο όρισε.

Το στολίδι του Θέρμου που στις 18 Μαΐου άνοιξε τις πύλες του, δεν κοσμεί μόνο την πόλη,  κοσμεί  και ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία, προβάλλοντας μέσα από τα διαδικτυακά μέσα τον πολιτισμό  μας με τον καλύτερο τρόπο στα πέρατα της γής.

Παράλληλα όμως  μας ορίζει και ως θεματοφύλακες της προβολής και της ανάδειξής του.

 

pol-thermo-mouseio26

 

Κι αυτό οφείλουμε να το πράξουμε  πρώτιστα εμείς οι Αιτωλοί , όχι οι επισκέπτες, όχι οι ξένοι, όχι οι άλλοι – γιατί εμείς είμαστε οι άλλοι. Η  τοπική κοινωνία πρέπει να το αγκαλιάσει, να το γνωρίσει και να πρωταγωνιστεί στον καθημερινό της λόγο. Πρέπει να  το προβάλει δε, ως ύψιστο πολιτιστικό αγαθό και κληρονομία της. Η ένταση  του φωτός εξάλλου που θα εκπέμπει ποικιλότροπα,  στην ίδια θα αντανακλάται.

Έτοιμες συνταγές πλέον δεν δίνονται, τις φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι με την δημιουργικότητά μας. Είναι το τι θα προσφέρουμε  πρώτα από την υπεραξία της ιστορίας και του κόπου μας και μετά το τι θα πάρουμε κι όχι το αντίθετο που σήμερα ισχύει. Η εποχή αυτή τελείωσε οριστικά.

Τα μεγάλα οφείλουμε  να τα βλέπουμε ως μεγάλα και τα μικρά ως μικρά. Ο Νομός μας μόνο περιθώρια να αναπτυχθεί έχει.

Όσο για την αναλαμπή της ανάκαμψης  από το Μουσείο (στα χρόνια της κρίσης που διάγουμε)  αφού άνοιξε στις μέρες μας, ας την διαχειριστούμε  με τον καλύτερο, πνευματικά και οικονομικά  τρόπο.

Σας προσκαλούμε όλους να παρευρεθείτε στο μεγάλο αυτό γεγονός για το Θέρμο και την Αιτωλοακαρνανία.

 

Θόας ο Αιτωλός

Last modified: 28/06/2016