Για κάποιους αποτελούσε -δικαίως- το σύγχρονο «γιοφύρι της Άρτας», που εξαιτίας του οικονομικού ζητήματος που αντιμετώπιζε, της έλλειψης προσωπικού και του χρόνου που παράλληλα πίεζε ασφυκτικά, ολημερίς άνοιγε και τελικά παρέμενε κλειστό.

Αν και οι πρώτες συστάσεις είχαν γίνει κάπως ανεπίσημα, κατά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το Μάιο και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής τον Ιούνιο για συγκεκριμένες ειδικές εκδηλώσεις -η επιτυχία των οποίων απέδειξε ότι το κοινό διψά για τη δημιουργία φορέων με ξεκάθαρο ορίζοντα τις πολιτιστικές δράσεις- το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υπήρχε στη θεωρία και όχι στην πράξη, δηλαδή στην καθημερινότητά μας. Στην παρούσα φάση,  στο ΕΜΣΤ απασχολούνται 19 άτομα ως οργανικό προσωπικό, με απώτερο βραχυπρόθεσμο σκοπό να μπορεί να λειτουργεί κανονικά το μισό περίπου κτίριο.

mouseio1

Σήμερα λοιπόν, μετά βαΐων και κλάδων και χωρίς τα κλασσικά τυπικά και κατά κανόνα στημένα εγκαίνια που κατά καιρούς παρακολουθούμε όταν μεγάλα έργα παραδίδονται στο κοινό, ανοίγει με πρώτη έκθεση μία συμπαραγωγή παύλα σύμπραξη με το αντίστοιχο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας, υπό τον τίτλο «ΕΜΣΤ-ΜΗΚΑ Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα».

Η έκθεση τηρεί υπό την επιμέλεια των διευθυντών των δύο μουσείων, της Κατερίνας Κοσκινά και του Bart De Baere αντίστοιχα και θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου του 2017, περιλαμβάνοντας πάνω από 70 έργα από 66 καλλιτέχνες με διάρθρωση 22 θεματικών. Στην περιορισμένη της εκδοχή μάλιστα, θα «μετακομίσει» στο Βέλγιο τρεις μήνες αργότερα, δηλαδή τον Απρίλιο του 2017.

mouseio2

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ξεκίνημα αυτό ως δραστηριότητα σύμπραξης των δύο φορέων, εκφράζει την κοινή τους πεποίθηση ότι τα έργα τέχνης μπορούν να μεταλαμπαδεύουν διαρκώς νέες σημασίες και ανοιχτές ερωτήσεις, να υποβοηθούν το διάλογο και να δημιουργούν ολοένα και περισσότερες δράσεις.

Πηγή: http://www.koolnews.gr

Last modified: 02/11/2016