pentikotaetirida

Συμπληρώθηκαν φέτος 150 χρόνια από την ένωση της Επτανήσου με την απελευθερωμένη Ελλάδα (1864-2014).

Πώς όμως γιορτάστηκε η συμπλήρωση των 50 της χρόνων  της ένωσης (1864-1914);

ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ΚΑΙ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ, ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Στις 8 το πρωί στις 18 Μαϊου, το πλοίο “ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ” της εταιρείας Γιαννουλάτου, ναυλωμένο από την κεντρική επιτροπή της Αθήνας για τον εορτασμό, έφερε στην ωραία και φιλόξενη Ζάκυνθο τους εκδρομείς των εορτών, τα μέλη της κεντρικής επιτροπής, τους αντιπροσώπους των εν Αθήναις Επτανησιακών σωματείων και των Επτανησιακών παροικιών Βραϊλας και Γαλαζίου, τις κόρες του αείμνηστου ριζοσπάστου Ζερβού, τον αντιπρόσωπο της Κύπρου, τους αντιπροσώπους του Αθηναϊκού τύπου και άλλους ιδιώτες.

Τους υποδέχονται ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, τα προεδρεία των συλλόγων και των συντεχνιών της Ζακύνθου, η φιλαρμονική και πλήθος κόσμου. Αμέσως κατευθύνονται στον πολιούχον Ναόν όπου από τον σεβασμιώτατο Ζακύνθου τελείται σύντομος δοξολογία.

Ακολούθησε η επίσκεψη στον Ιερό Ναό της Φανερωμένης και στην πλατεία του Γεωργίου του Α’ όπου και ο αδριάντας του Σολωμού στον οποίο κατέθεσε στεφάνι ο δικηγόρος εξ Αθηνών κ. Δ. Σωμερίτης, επίτιμος πρόεδρος του εν Αθήναις συλλόγου των Ζακυνθίων.

Ακολούθησε η επίσκεψη στη θαυμάσια τοποθεσία Στράνη όπου ως γνωστόν ο Σολωμός έγραψε τον Εθνικό μας Ύμνο. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στη λέσχη ο “Ζάκυνθος”. Ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Φίλιπ. Καρρέρ υποδέχθηκε και προσφώνησε τους εκδρομείς.

Στη συνέχεια μετέβει στον πολιτικό σύλλογο “Λομβάρδος” ο οποίος είχε διακοσμηθεί κατάλληλα για τη γιορτή. Εκεί ο πρόεδρος του πολιτικού συλλόγου κ. Μουζάκης υποδέχθηκε με φιλοφρονήσεις τους πάντες. Στην απάντησή του ο Σπυρ. Λάμπρος πλέκει το εγκώμιο του μεγάλου ριζοσπάστη Λομβάρδου.

Μετά από 5ωρη παραμονή στη Ζάκυνθο, υπό τους ήχους των πυροβόλων και τις πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών της Ζακύνθου, ο λαός του νησιού με παροιμιώδη θερμότητα και ενθουσιασμό προπέμπει την κεντρική επιτροπή και όλους τους εκδρομείς οι οποίοι αναχώρησαν στις 1μ.μ. για την Κεφαλλονιά όπου έφθασαν στις 4:30μ.μ.

ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

Στους επιβάτες από την Αθήνα του “ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ” προστίθενται ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Παπαντωνίου και Φ. Καρρέρ και από τα μέλη της τοπικής επιτροπής οι Ε. Γιαννόπουλος, Διον. Δάσης, Παν. Μουζάκης και οι κ. Δ. Αμπελορράβδης και Στραβοπόδης. Το λιμάνι του Αργοστολίου είχε πανηγυρική όψη. Στην αποβάθρα που ήταν στολισμένη με αψίδες από μυρσίνες και δάφνες αναμένουν ο σεβασμιώτατος Επίσκοπος, ο Νομάρχης κ. Ι. Χατζηλουκάς, ο Δήμαρχος κ. Βινιεράτος, όλα τα μέλη της τοπικής επιτροπής για τον πανηγυρισμό, οι αρχές της πόλεως και κοσμοπλημμύρα από το φιλόξενο λαό του Αργοστολίου. Η αποβίβαση γίνεται εν μέσω ενθουσιασμού και δύο φιλαρμονικών της πόλης που παιάνιζαν πατριωτικά εμβατήρια.

Από εκεί οι αρχές, οι επιτροπές και όλοι οι εκδρομείς κατευθύνονται στο σπίτι όπου απεβίωσε ο ριζοσπάστης Ηλίας Ζερβός στην οποία εντοιχίστηκε αναμνηστική πλάκα και κατατέθηκε δάφνινο στεφάνι. Όλος ο κόσμος στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο σπίτι όπου πέθανε ο ριζοσπάστης Λιβαδάς όπου κι εκεί εντοιχίστηκε αναμνηστική πλάκα και κατατέθηκε δάφνινο στεφάνι. Στη συνέχεια οι εκδρομείς και χιλιάδες λαού κατευθύνονται στο σπίτι όπου πέθανε ο ριζοσπάστης Ιωσήφ Μομφερράτος όπου επαναλαμβάνεται η ίδια τελετή.

Μετά από τις τελετές ακολούθησε δεξίωση όλων των ξένων στη λέσχη. Το βράδυ παρετέθη εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής πλουσιότατο δείπνο στη μεγάλη αίθουσα της σχολής των απόρων. Στις 11 το βράδυ, όταν τελείωσε το δείπνο ο ευγενής και φιλόξενος λαός του Αργοστολίου με τη συνοδεία φιλαρμονικών, συνόδευσε τους πάντες μέχρι την προκυμαία όπου επιβιβάστηκαν όλοι στον “ΑΤΡΟΜΗΤΟ” και έφυγαν για την Κέρκυρα. Στους επιβάτες προστέθηκαν οι εκ Κεφαλληνίας Δ. Μπασιάς, Ι. Μεσολωράς, ο Νομάρχης Κεφαλληνίας Ι. Χατζηλουκάς, ο σεβασμιώτατος Επίσκοπος Κεφαλληνίας Δαμασκηνός, ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Δ. Βινιεράτος κ.α.

Στις 7 το πρωί τη Δευτέρα 19 Μαϊου ο “ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ” προσέγγισε την ιστορική και ελληνική πλέον Πάργα, στην οποία κατέβηκαν όλοι και παρέμειναν για δύο ώρες όπου επισκέφθηκαν την πόλη και το φρούριο. Αποχώρισαν κατευθυνόμενοι για την Κέρκυρα όπου έφθασαν το μεσημέρι.

ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην Κέρκυρα οι γιορτές αποτέλεσαν όντως ένα ιστορικό γεγονός. Η Δημοτική Αρχή υποδέχθηκε με κάθε επισημότητα τους επισκέπτες, αντιπροσώπους και επισήμους στο δημοτικό μέγαρο στις 6μ.μ. της Δευτέρα στις 19 Μαϊου. Η δεξίωση υπήρξε μεγαλοπρεπής και θερμότατη. Ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Μαυροϊωάννης προσφώνησε τους φιλοξενούμενους στη μεγάλη αίθουσα του δημοτικού μεγάρου.

Την επόμενη ημέρα 20 Μαϊου η οποία είχε οριστεί και ως ημέρα της ενάρξεως των επισήμων εορτών της πεντηκονταετηρίδος έφθασαν στις 2:30μ.μ. ο Πρωθυπουργός κ. Βενιζέλος μετά του προέδρου της Βουλής κ. Κ. Ζαβιτσιάνου και των υπολοίπων μελών του προεδρείου της Βουλής. Μία ώρα αργότερα, κανονιοβολισμοί των θωρηκτών και του φρουρίου της πόλης ανήγγειλαν και την άφιξη των Α. Μ. των Βασιλέων. Στη βασιλική αποβάθρα υποδέχονται τους βασιλείς ο πρωθυπουργός, ο δήμαρχος Κέρκυρας με όλο το δημοτικό συμβούλιο, τα μέλη της κεντρικής επιτροπής, οι αντιπρόσωποι των Ιονίων νήσων και όλες οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές της πόλης.

Στις 6μ.μ. της ίδιας ημέρας ορίστηκε και η έναρξη του Πανιονίου Συνεδρίου στο Νομαρχιακό Μέγαρο, όπου ο Σπυρίδων Λάμπρος καλεί την Α. Μ. να κυρήξει την έναρξη των εργασιών του Α’ Πανιονίου Συνεδρίου.

Το πρωί της 21ης Μαϊου βρήκε την Κέρκυρα να πανηγυρίζει και όλο το λαό της πόλης και των περιχώρων να σπεύδει στο ναό του φρουρίου όπου στις 10 τελέστηκε μεγάλη δοξολογία. Η τελετή υπήρξε αντάξια της μεγάλης εθνικής εορτής. Το μεσημέρι στα ανάκτοτορα παρετέθη επίσημο γεύμα στο οποίο  παρεκάθησαν η βασιλική οικογένεια, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος και το προεδρείο της βουλής, ο ειδικός αντιπρόσωπος της Αγγλίας για τις γιορτές, οι νομάρχες, οι επίσκοποι, οι δήμαρχοι της Επτανήσου κ.α.

Στις 5 το απόγευμα έγιναν τα εγκαίνια δύο αναδρομικών εκθέσεων. Της καλλιτεχνικής και της ιστορικής. Στις 9 το βράδυ έγινε στο θέατρο πανηγυρική εσπερίδα στην οποία ο πρόεδρος της εν Αθήναις κεντρικής για τον εορτασμό επιτροπής κ. Δ. Στεφάνου εκφώνησε τον πανηγυρικό για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Στην ίδια εκδήλωση η χορωδία της Κέρκυρας απήγγειλε το ποίημα του Α. Βαλαωρίτη “Ο ασπασμός προς τη μητέρα Ελλάδα”.

Την επόμενη 22 Μαϊου, τρίτη και τελευταία ημέρα των εορτών τελέστησαν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας στο φρουραρχείο Κέρκυρας προς διαιώνιση του μεγάρου αυτού το οποίο χρησίμευσε ως Ιόνιος Ακαδημία. Το απόγευμα εις τα προπύλαια της Αγγλικής Εκκλησίας του παλαιού βουλευτηρίου έγιναν τα αποκαλυπτήρια εντοιχισμένης  αναμνηστικής πλάκας στην οποία αναγράφονται τα εξής: “Εν τω αρχαίω τούτω ιονίω βουλευτηρίω η βουλή της Επτανήσου, θελήσει του ιονίου λαού και συναινέσει της προστάτιδος δυνάμεως Μεγάλης Βρεττανίας εψήφισε την ένωσιν των επτά νήσων μετά του Βασιλείου της Ελλάδος τη 23 Σεπτεμβρίου 1863”. Δίπλα από αυτήν εντοιχίστηκε άλλη στην Αγγλική γλώσσα.

Ακολούθησε προσφώνηση και αντιφώνηση με τον αντιπρόσωπο της Βρετανικής Κυβερνήσεως. Αμέσως μετά την τελετή αυτή έγινε κατάθεση στεφάνου στον αδριάντα του αείμνηστου κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Μετά το μεγάλο γεύμα το οποίο στις 8μ.μ. παρετέθη από την τοπική επιτροπή της Κέρκυρας, έληξαν οι εορτές και ο “ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ” τα μεσάνυκτα άφησε την Κέρκυρα και αφού προσεγγίσθησαν ξανά η Κεφαλλονιά και η Ζάκυνθος με την προσθήκη της προσέγγισης του Ληξουρίου όπου οι επιβαίνοντες έτυχαν θερμής αυθόρμητης και ενθουσιώδους υποδοχής από τους φιλόξενους κατοίκους επανήλθε στον Πειραιά.

Last modified: 09/03/2015