What are you looking for?
  • /
  • Θερμικά
  • /
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ ΘΕΡΜΟΥ. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ  ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ ΘΕΡΜΟΥ. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ
28/06/2017
189 Views

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ ΘΕΡΜΟΥ. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ

Ιστορική, και ιδιαίτερα συμβολική ήταν η 18 Ιουνίου 2017 για το Θέρμο. Με μεγάλη επιτυχία, συγκίνηση και συμμετοχή κόσμου, πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Θέρμου το διήμερο εκδηλώσεων, 17 και 18 Ιουνίου 2017, για να τιμηθούν οι πεσόντες Αεροπόροι του Δήμου που έπεσαν για την πατρίδα.

Οι πεσόντες ήρωες Αεροπόροι που τιμήθηκαν είναι οι:

Α) Ο Υποσμηναγός Νικόλαος Ανδρέα Σιαλμάς

Β) Ο Ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Αθανασίου Κοντογιώργος.

Γ) Ο Σμηνίας Βασίλειος Γεωργίου Κουρκούτας.

Δ) Ο Σμηνίας Ευστάθιος Χαρίλαου Τσίγκας

Ε)) Ο Αρχισμηνίας Ευάγγελος Γεωργίου Σταθόπουλος.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν το Σάββατο το απόγευμα με την ονοματοδοσία των οδών του θέρμου που πήραν τα ονόματα των τιμώμενων αεροπόρων.

Στην συνέχεια στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου βραβευτήκαν οι συντελεστές της κατασκευής του μνημείου πεσόντων.

Ακολούθησαν: ομιλία από τον Θέρμιο πτέραρχο ιπτάμενο ε.α. Γρηγόριο Χατζή με τίτλο «Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος».

Η τελετή αδελφοποίησης του Δήμου του Αγίου Ευστρατίου Λήμνου, με τον Δήμο Θέρμου, που έγινε μέσα σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης, πέρα από τους ιδιαίτερους συμβολισμούς που περιέχει, καταδεικνύει ότι η μνήμη και η απόδοση της τιμής, είναι διαχρονικές αξίες που δεν υπόκεινται σε χρονικούς περιορισμούς.

Οι νέοι δρόμοι που ανοίγονται για τους πολίτες και των δυο Δήμων μόνο προοπτική για ανάπτυξη και πρόοδο μπορεί να έχουν.

Το βράδυ στην πλατεία του Θέρμου, έγινε η απονομή πλακετών στις οικογένειες των πεσόντων Αεροπόρων και η βράβευση του Δήμου Αγίου Ευστρατίου Λήμνου. Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια της ορχήστρας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Την Κυριακή τελέστηκε μνημόσυνο για τους πεσόντες Aεροπόρους στον ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Θέρμου Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. κ. Κοσμά.

Ακολούθησε στο λόφο του Αγίου Κοσμά στο Μέγα Δένδρο Θέρμου η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου πεσόντων Αεροπόρων, με μεγαλοπρέπεια και συγκίνηση.

Με την παρουσία τους τίμησαν τις διήμερες εκδηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Αεροπορίας πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, ο πρώην υπουργός Νίκος Δένδιας, οι Βουλευτές Ιάσων Φωτήλας, Κώστας Καραγκούνης και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, οι Δήμαρχοι Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, Αγρίνιου και πρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργος Παπαναστασίου, Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος και η Δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακκαλή.

Την τελετή των αποκαλυπτηρίων λάμπρυναν με την παρουσία τους, εκπρόσωποι της Στρατιωτικής ηγεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας, Συλλόγων, Σωματείων και πλήθος κόσμου από ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία.

Ακολούθησε γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Θέρμου προς τιμή των επίσημων προσκεκλημένων του.

Τα μνημεία στήνονται για να τιμούμε ήρωες που έμειναν πιστοί σε ιδέες. Ανδρείους που πρόταξαν αξίες και ιδανικά που δεν σκουριάζουν, που δεν εξαργυρώνονται, που δεν πωλούνται. Που θυσιάστηκαν για να μένει η πατρίδα ελεύθερη.

Τούτο το νέο περίλαμπρο Μνημείο θα αποτελεί για τους Θέρμιους και όσους το επισκέπτονται, περήφανη παρακαταθήκη και διαχρονική θύμηση. Θα συμβολίζει πάντοτε το αέναο φώς που σκορπά τα σκοτάδια της λησμονιάς και της λήθης.

Αιωνία τους η Μνήμη. Τιμή και Δόξα στους Ήρωες.

 

Ακολουθούν φωτογραφίες από http://www.agrinionews.gr

 

pesonton_1

pesonton_2

pesonton_3

pesonton_4

pesonton_5

pesonton_6

pesonton_7

pesonton_8

pesonton_9

pesonton_10

pesonton_11

pesonton_12

pesonton_13

pesonton_14

pesonton_15

pesonton_16

pesonton_17

pesonton_18

pesonton_19

pesonton_20

pesonton_21

pesonton_22

pesonton_23

pesonton_24

pesonton_25

 

ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ
ΣΤΟ ΘΕΡΜΟ

Το νέο
Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου

Οι δύο όψεις της συλλεκτικής τηλεκάρτας που εξέδωσε ο Όμιλος Εταιρειών ΟΤΕ για να τιμήσει το Δήμο Θέρμου και το νέο Αρχαιολογικό του Μουσείο.

ΘΟΑΣ: Θέω / τρέχω / επιταχύνω / ο πάντοτε έτοιμος

(Ιλιάδα Β' 638)
"Αιτωλών δ' ηγείτο Θόας Ανδραίμονος υιός, οι Πλευρών ενέμοντο και Ώλενον ήδε Πυλήνην, Χαλκίδα τ' αγχίαλον Καλυδώνα τε πετρήεσσαν ου γαρ ετ' Οινήος μεγαλήτορος υιέες ήσαν, ουδ' αρ ετ' αυτός έην, θάνε δε ξανθός Μελέαγρος τω δ' επι παντ' ετέταλτο ανασσέμεν Αιτωλοίσι τω δ' άμα τεσσαράκοντα μέλαιναι νήες έποντο..."

(Ιλιάδα Ο' 285)
"τοίσι δ' έπειτ' αγόρευε Θόας Ανδραίμονος υιός, οχ' άριστος επιστάμενος μεν άκοντι έσθλος δ' εν σταδίη, αγορή δε ε παύροι Αχαιών νίκων, οππότε κούροι ερίσσειαν περί μύθων ο σφιν ευφρονέων αγορήσατο και μετέειπεν."

Επικοινωνία μαζί μας

Όνομα

Email

Θέμα

Το μήνυμά σας