Μητροπολίτης Νέας Κρήνης Ιουστίνος: «Οι Νεοέλληνες έχουμε υποστεί μια ασθένεια που λέγεται ιστορική αμνησία»

Με την ακολουθία του πανηγυρικού αρχιερατικού Εσπερινού ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην ομώνυμη Ιερά Μονή, που βρίσκεται στη γενέτειρα του Αγίου, το χωριό Μέγα Δένδρο Αιτωλίας.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και συγχοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ και ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης, ο οποίος αναφέρθηκε με συγκίνηση στη ζωή και την δράση του Αγίου Κοσμά, καθώς όπως τόνισε από μικρό παιδί μεγάλωσε ακούγοντας για τον μεγάλο Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό από τον επίσης μεγάλο Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη, ο οποίος διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ζωή, τις διδαχές και την προσφορά του Αγίου Κοσμά στους σκλαβωμένους ραγιάδες. Ιδιαίτερα τόνισε την αγάπη και την αλληλεγγύη που έδειχνε ο Άγιος προς όλους και κυρίως στους έχοντες ανάγκη. Ίδρυσε σχολεία, τόσα όσα το σημερινό Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να ιδρύσει και ανέπτυξε ένα κοινωνικό έργο, που όμοιό του δεν μπορεί να παραχθεί σήμερα.

 Κάνοντας μια αναφορά στην σημερινή σχολική παιδεία επεσήμανε ότι: «Βγάλαμε από τα σχολεία μας τον πατροΚοσμά και τον λησμονήσαμε και στη θέση του βάλαμε κουλτουριάρηδες, που επηρεάστηκαν τάχα από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, ο οποίος στηρίζεται στη δύναμη του ανθρωπίνου προσώπου και όχι στον ένθεο Διαφωτισμό που στηρίζεται στην πίστη στον Θεό και διαμορφώνει ισορροπημένες ανθρώπινες προσωπικότητες. Για αυτό ο άγιο Κοσμάς πέρασε στα αζήτητα του Νεοελληνικού Κράτους».

Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης επίσης προέτρεψε τους πιστούς να αντισταθούν και να μην προδώσουν την πίστη τους και τα ιδανικά τους γιατί όπως ανέφερε: «Οι Νεοέλληνες έχουμε υποστεί μια ασθένεια που λέγεται ιστορική αμνησία ή ιστορική επιλεκτική μνήμη. Θέλουμε να ξαναγράψουμε την ιστορία μας, με βάση τις δικές μας ιδεοληψίες και έχουμε γίνει ρεζίλι και στους αγγέλους και στους ανθρώπους».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στον Ποιμενάρχη μας κ. Κοσμά λέγοντας ότι: «Ο Μητροπολίτης σας πατήρ Κοσμάς πορεύεται στα βήματα του πατρόΚοσμά, Είναι μεγάλη ευλογία που έλαβε αυτό το όνομα για να υπενθυμίζει και σε εσάς, τα πνευματικά του παιδιά, ότι ο δρόμος προς τον παράδεισο και προς την διατήρηση της εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας είναι ο δρόμος που βάδισε ο πατροΚοσμάς». Ευχήθηκε τέλος να του δίδει ο Θεός δύναμη και να τον στερεώνει στην πνευματική του οδοιπορία, μέσα στην όμορφη Μητρόπολη της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους αγίους Αρχιερείς, τους επισήμους και τον πιστό και ευλογημένο λαό, που κατέκλυσε την Ιερά Μονή, και προέτρεψε όλους να μιμηθούν και να ακολουθήσουν τις διδαχές, τον λόγο και το αγωνιστικό παράδειγμα του Αγίου Κοσμά.

Τους χορούς των ιεροψαλτών πλαισίωσαν ιεροψάλτες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θέρμου, της ευρύτερης περιοχής και απόφοιτοι των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Λανάρα.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, Βουλευτές, Πολιτευτές και εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών της περιοχής.

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας

 της  Ιεράς  Μητροπόλεως

eorti_1

eorti_2

eorti_3

eorti_4

Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Κοσμά στη γενέτειρά του

Την ιερά μνήμη του Προστάτου και Εφόρου της Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, πανηγυρίζει με μεγαλοπρέπεια από χθες, η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με επίκεντρο του εορτασμού την ομώνυμο Ιερά Μονή που βρίσκεται στο Μέγα Δένδρο Θέρμου.

Τις φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις λαμπρύνουν με την παρουσία τους, κατόπιν προσκλήσεως του Ποιμενάρχου μας κ. Κοσμά, οι Μητροπολίτες Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

Στην ακολουθία του Όρθρου και την πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κυθήρων.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεώς μας αρχιμ. Παύλος Ντανάς, ο οποίος αναφέρθηκε στη πνευματική ανατροφή του Αγίου Κοσμά, στην διδασκαλία και τις διδαχές του, που είναι πάντα σύγχρονες και επίκαιρες, κάνοντας μια αναφορά στη σύγχρονη πραγματικότητα. Επίσης ευχήθηκε στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας για την ονομαστική του εορτή.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο ΣεβασμιώτατοςΜητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους και τις ευχές τους, τους άρχοντες της περιοχής, τους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως και των άλλων Μητροπόλεων, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, τους χορούς των ιεροψαλτών, και τον πιστό και φιλέορτο λαό, που προσήλθαν με τόση ευλάβεια για να τιμήσουν τον μεγάλο Άγιο Κοσμά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη Γερόντισσα Ευθυμία και την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής, η οποία με τόση αγάπη έχει κάνει αυτό το μοναστήρι έναν πνευματικό φάρο που ακτινοβολεί τα μηνύματα του πατρόΚοσμά και μέσα από το πλούσιο συγγραφικό της έργο διέδωσε την μορφή και την τεράστια προσφορά του μεγάλου Αγίου.

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ ευχήθηκε και εκ μέρους του Μητροπολίτου Νέας Κρήνης, στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας για τα ονομαστήριά του, έτη πολλά, όλβια, θεοχαρίτωτα για να συνεχίζει πάντα τον αγώνα του μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία με τις ίδιες πνευματικές ανησυχίες που είχε από τα νεανικά του χρόνια, καθώς όπως ανέφερε υπήρξαν συμφοιτητές και μοιράζονταν την αγωνία τους και τον πόθο τους για την ιερωσύνη, την δόξα του Θεού και την σωτηρία των ανθρώπων.

Τα αναλόγια πλαισίωσαν θαυμάσια οι ιεροψάλτες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θέρμου και της ευρύτερης περιοχής, υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου  κ. Κωνσταντίνου Λανάρα.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, οι Καθηγητές του Α.Π.Θ. πρωτοπρ. Βασίλειος Καλλιακμάνης και κ. Χρήστος Βασιλόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Θέρμου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου, Πολιτευτές, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Θέρμου και εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διευθύνσεως Ακαρνανίας.

Μετά την Θεία Λειτουργία, στο Αρχονταρίκι της Μονής, ο Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς δέχθηκε τις ευχές των παρισταμένων, μεταξύ των οποίων ήταν και οι μαθήτριες του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «ΑΓΙΑ ΤΑΒΙΘΑ» Λεβαδείας, οι οποίες τραγούδησαν στον Μητροπολίτη μας για την εορτή του, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

Ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Μέγα Δένδρο, πλησίον της Ιεράς Μονής, όπου σώζονται τα θεμέλια της πατρικής οικίας του Αγίου Κοσμά. Εκεί οι Αρχιερείς ανέπεμψαν ειδική δέηση, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Κυθήρων.

 Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας  

της  Ιεράς  Μητροπόλεως

eorti_b_1

eorti_b_2

eorti_b_3

eorti_b_4

eorti_b_5

Κορυφώθηκαν  οι  λατρευτικές  εκδηλώσεις

στη γενέτειρα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Με την καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην πόλη του Θέρμου κορυφώθηκαν οι φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας προς τιμήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Η ιερά Εικόνα μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά Μέγα Δένδρου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θέρμου, όπου τελέσθηκε η ακολουθία του μεθέορτου Εσπερινού χοροστατούντος

του Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνουκαι συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμκαι Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

 

Στη συνέχεια με λιτανευτική πομπή, υπό τους ήχους των Φιλαρμονικών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου Αγρινίου και με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, η ιερά Εικόνα κατέληξε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Θέρμου, ενώ προηγουμένως, στην κεντρική πλατεία, τελέσθηκε αρτοκλασία και μίλησε στους πιστούς ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων, αφού ευχήθηκε για τα σεπτά ονομαστήρια του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, αναφέρθηκε εν συντομία τόσο στην αγιασμένη ζωή, όσο και στο έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, τα οποία τον ανέδειξαν λαμπρότατο παράδειγμα διδασκάλου του Ευαγγελίου του Χριστού.

«Αγαπούσε, ο Άγιος Κοσμάς, πολύ τα γράμματα αλλά και τον πιστό λαό του Θεού που δοκιμαζόταν» τόνισε ο Μητροπολίτης Κυθήρων. «Λυπόνταν για την άγνοια, την αγνωσία που είχαν οι συμπατριώτες του. Κι έχοντας ζήλο για να κηρύξει το Χριστό στο σκλαβωμένο Γένος μας, όταν βρισκόταν στό Άγιον Όρος, λέει ο βιογράφος του, “δεν μπορούσαν oύτε οι τοίχοι της Σχολής Αθωνιάδος, ούτε οι μάνδρες των Μοναστηριών να συγκρατήσουν αυτό το σφοδρό πόθο που είχε για να μεταδώσει τα σώτηρα της πίστεως στο δούλο Γένος” γιατί κατέτρωγε την καδιά του ο πόνος από την αλλαξοπιστία, τον εξισλαμισμό και την εκτροπή των πατριωτών του».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ επεσήμανε πως «ο άγιος Κοσμάς έλεγε πάντα αλήθειες και γι’ αυτό δεν ήταν αγαπητός σε πολλούς υπευθύνους της εποχής του. Έτσι και σήμερα, που έχουμε μία εκτροπή του Έθνους από τις αρχές και τις αξίες πρέπει να λέμε την αλήθεια κι ας μην γινόμαστε αγαπητοί. Είναι ανάγκη σήμερα το Γένος μας να κινηθεί με βάση τις αξίες της Πατρίδος, της Θρησκείας και της Οικογένειας που πολεμούνται και κινδυνεύουν», παρακαλώντας παράλληλα τους εκπροσώπους της Κυβερνήσεως να μεταφέρουν όπου πρέπει αυτή την αγωνία της Εκκλησίας και των Χριστιανών.  

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κοσμάςπροσφωνώντας τους προσκεκλημένους Αρχιερείς, τους ευχαρίστησε για την κοπιώδη συμμετοχή τους στις ιερές ακολουθίες προς τιμήν του πολιούχου μας. Ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της ιεράς πανηγύρεως και τους ιεροψάλτες, ενώ αναφέρθηκε στην αθρόα συμμετοχή του πιστού λαού κατά την πανήγυρη, τονίζοντας ιδιαιτέρως την ευλάβεια των νέων της Ιεράς Μητροπόλεως. «Λαμβάνουμε δύναμη όταν βλέπουμε τόσους πιστούς να προσκυνούν, να ασπάζονται με ευλάβεια το απότμημα του ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά. Για μια ακόμη φορά, συνειδητοποιούμε πόσα μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος όταν έχει Χριστό και Ελλάδα στην καρδιά. Έδωσε Ορθοδοξία και Σωτηρία ο Άγιος Κοσμάς. Έδωσε και ελευθερία, σ’ αυτή την πατρίδα που σήμερα τον ξεχνάει, που είναι αγνώμων και αχάριστη. Ντρέπεται σήμερα ο Έλληνας να μιλήσει για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Εμείς ευχαριστούμε σήμερα τον Άγιο που έδωσε το αίμα του, έδωσε τα πάντα για την Ελλάδα και ζητούμε τις προσευχές του». 

Τέλος Σεβ. κ. Κοσμάς, αναφερόμενος στην ευχή του Μητροπολίτου Κυθήρων για ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς και περίλαμπρου Ναού του Αγίου Κοσμά στη γενέτειρα του Αγίου, ανακοίνωσε ότι «η Ιερά Μητρόπολη από ετών έχει αγοράσει γη επτά στρεμμάτων στην είσοδο της Ιεράς Μονής για το σκοπό αυτό, αλλά έχουν ετοιμασθεί και τα σχέδια του μεγαλοπρεπούς προς ανέγερση Ιερού Ναού. Ευχηθείτε όλοι, να γίνει πραγματικότητα αυτή η ανοικοδόμηση».

Στην ιερά λιτάνευση συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Βαρεμένος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος και οι Αντιπεριφερειάρχες Αιτωλοακαρνανίας, ο Δήμαρχος Θέρμου, Βουλευτές και Πολιτευτές του Νομού, εκπρόσωποι του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, Δήμαρχοι άλλων πόλεων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητές των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων αρχών και φορέων της ευρύτερης περιοχής.

 Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας

 της  Ιεράς  Μητροπόλεως

eorti_c_1

eorti_c_2

eorti_c_3

eorti_c_4

eorti_c_5

eorti_c_6

eorti_c_7

eorti_c_8

eorti_c_9

eorti_c_10

eorti_c_11

Πηγή: http://www.imaa.gr

Last modified: 12/03/2019