What are you looking for?
ΘΕΡΜΟ:  Η ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

ΘΕΡΜΟ: Η ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018, στον καλαίσθητο χώρο του αμφιθέατρου του Μουσείου της Ακροπόλεως, η εκδήλωση – παρουσίαση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου, που με επιμέλεια διοργάνωσαν ο Δήμος θέρμου, η Εφορία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και η Εταιρεία Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού χώρου Θέρμου.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν: « Θέρμος: Η έδρα της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Το Ιερό του Απόλλωνος και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο».

Η εκδήλωση τελούσε υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Χαιρετισμούς απευθύνανε ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας, η Γ. Γραμμ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Αικατερίνη Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, η Αντι/ρχης κ. Χριστίνα Σταρακά, ο Κων/νος Καλογεώργος, εκπρ. της Ελλάδας στην Παγκόσμια Οργάνωση Τουρισμού SKAL και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου κ. Αντώνης Βασιλόπουλος.

 

DSC_0622 copy copy

 

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Θέρμιος συγγραφέας ποιητής και δοκιμιογράφος κ. Γιάννης Καρύτσας, ο καθηγητής Αρχαιολογίας και Διευθυντής των ανασκαφών στο Θέρμο κ. Ιωάννης Παπαποστόλου και η Δρ. Αρχαιολογίας και προϊσταμένη της ΕΦΑ Αιτ/νιας και Λευκάδας κ. Ολυμπία Βικάτου .

Το Νέο μας Αρχαιολογικό Μουσείο έκανε το πρώτο του μικρό αναγνωριστικό βήμα, σε ένα πλατύτερο από κάθε άποψη κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον.  Ξέφυγε από την μικρή τοπική μας κοινωνία, σε σχέση με την τεράστια σημασία του και τη μοναδικότητα του, για τον παγκόσμιο πολιτισμικό χάρτη. Πήγε λίγο πιο πέρα, εκεί που θα συγκριθεί ως υψηλό πολιτιστικό προϊόν.

 

DSC_0665 copy copy

 

 

Στο μικρό του αυτό σκίρτημα, τίναξε μέρος από τη σκόνη της λήθης που το περιέβαλε, που το βάραινε, που το κράταγε θαμπό και καταφρονημένο, για αρκετές δεκαετίες, μεταξύ της άγνοιας, της αδιαφορίας, της σκοπιμότητας, του δεν υπάρχουν κονδύλια και άλλων τινών ταπεινών και ανάξιων λόγου.                                                                                                                                                  Το ξαφνικό αγκάλιασμά του , με τη μεγάλη προσέλευση Θερμίων, πολιτών , ετεροδημοτών, φίλων και επισκεπτών στην εκδήλωση της 4 Μάρτη, καταδεικνύει το ενδιαφέρον τους και την αγάπη, για την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, της οποίας οι ίδιοι και τα παιδιά τους είναι οι φυσικοί κληρονόμοι. Το θέλω να μάθω και να ακούσω εξάλλου είναι το πρώτο βήμα, του μπορώ να προβάλλω και κυρίως να προστατεύσω.                                                                                                     Μπράβο σε όσους είχαν το όραμα της δημιουργίας του Νέου Μουσείου και σ’αυτούς που διαχρονικά συνέβαλλαν με κάθε τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί αυτή η υψηλή από κάθε άποψη υποδομή για τον όμορφο τόπο μας, γιατί «έβλεπαν» πολύ μακρυά.                                                                                             Συγχαρητήρια επίσης στους οργανωτές της εκδήλωσης, τους καταρτισμένους ομιλητές και ευχαριστήρια σε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

 

ΘΟΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ

 

DSC_0695 copy copy

DSC_0689 copy copy

DSC_0672 copy copy

DSC_0647 copy copy

DSC_0633 copy copy

DSC_0617 copy copy

DSC_0608 copy copy

DSC_0603 copy copy

DSC_0701 copy copy

DSC_0600 copy copy

DSC_0733 copy copy

DSC_0713 copy copy

Φωτογραφίες από ΘΟΑΣ ο Αιτωλός

ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ
ΣΤΟ ΘΕΡΜΟ

Το νέο
Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου

Οι δύο όψεις της συλλεκτικής τηλεκάρτας που εξέδωσε ο Όμιλος Εταιρειών ΟΤΕ για να τιμήσει το Δήμο Θέρμου και το νέο Αρχαιολογικό του Μουσείο.

ΘΟΑΣ: Θέω / τρέχω / επιταχύνω / ο πάντοτε έτοιμος

(Ιλιάδα Β' 638)
"Αιτωλών δ' ηγείτο Θόας Ανδραίμονος υιός, οι Πλευρών ενέμοντο και Ώλενον ήδε Πυλήνην, Χαλκίδα τ' αγχίαλον Καλυδώνα τε πετρήεσσαν ου γαρ ετ' Οινήος μεγαλήτορος υιέες ήσαν, ουδ' αρ ετ' αυτός έην, θάνε δε ξανθός Μελέαγρος τω δ' επι παντ' ετέταλτο ανασσέμεν Αιτωλοίσι τω δ' άμα τεσσαράκοντα μέλαιναι νήες έποντο..."

(Ιλιάδα Ο' 285)
"τοίσι δ' έπειτ' αγόρευε Θόας Ανδραίμονος υιός, οχ' άριστος επιστάμενος μεν άκοντι έσθλος δ' εν σταδίη, αγορή δε ε παύροι Αχαιών νίκων, οππότε κούροι ερίσσειαν περί μύθων ο σφιν ευφρονέων αγορήσατο και μετέειπεν."

Επικοινωνία μαζί μας

Όνομα

Email

Θέμα

Το μήνυμά σας