Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 στην αίθουσα της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος στο Αγρίνιο, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ο Φωτιστής του Γένους και η Ιόνια οδός», που διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου και ο Σύνδεσμος Αιτωλοακαρνάνων «ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Την ημερίδα ευλόγησε και χαιρέτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑΣ λέγοντας ότι ο Μεγάλος Δάσκαλος και Ισαπόστολος Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός περπάτησε πολλές φορές τη σημερινή Ιόνια Οδός διδάσκοντας το λόγο του Χριστού μας. Συνεχάρη τον Σύνδεσμο Αιτωλοακαρνάνων «ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» και ευχήθηκε το αίτημα για παράλληλη ονομασία της Ιόνιας Οδού σε Διαδρομή Αγίου Κοσμά Αιτωλού να ολοκληρωθεί από την Πολιτεία. Στη συνέχεια η Χορωδία «ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ» υπό τη Διεύθυνση της Χοράρχου κ. Χρυσούλας Τασολάμπρου έψαλε τα απολυτίκια των Αγίων της Αιτωλοακαρνανίας, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Οσίου Ευγενίου του Αιτωλού και της Αγίας Σκέπης.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί:
Από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Αρχιερατικό Επίτροπο Αγίου Βλασίου, Αρχιμανδρίτη π. Παναγιώτη Σαβελώνα, ο οποίος αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση εξήρε την προσπάθεια του Συνδέσμου και ευχήθηκε η Πολιτεία να εκπληρώσει το αίτημά του.

siasos-ionia-aitolos3

Από την Αντιδήμαρχο Αγρινίου κ. Μαρία Παπαγεωργίου η οποία στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο που επιτελέστηκε την εποχή εκείνη από τον Άγιο και Προστάτη μας Κοσμά τον Αιτωλό και την μεγάλη προσφορά του τόσο στον τόπο μας όσο και στο Σκλαβωμένο Ελληνικό Γένος κηρύττοντας το λόγο του Θεού. Ευχήθηκε δε να υλοποιηθεί η προσπάθεια που γίνεται για την παράλληλη ονομασία της Ιόνιας Οδού σε Διαδρομή Αγίου Κοσμά Αιτωλού.

Από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Χρήστο Γερ. Σιάσο ο οποίος αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στην Αγιασμένη μορφή του Διδάχου της Ενωμένης Ρωμιοσύνης Πατρο – Κοσμά του Αιτωλού και στους λόγους που κέντρισαν το μεγάλο ενδιαφέρον του ιδίου και του Συνδέσμου στη συνέχεια είπε ότι: «…Μόνοι μας περπατήσαμε την Ιόνια Οδό ξεκινώντας από το Αντίρριο και αφού φθάσαμε στα Γιάννενα προχωρήσαμε μέχρι το Κολικόντασι της Αλβανίας. Εκεί, συναντήσαμε τον Άγιό μας, τον προστάτη μας Πατρο – Κοσμά που δι’ απαγχονισμού θανατώθηκε στις 24 Αυγούστου 1779.

Του υποσχεθήκαμε ότι η διαδρομή, που και αυτός περπάτησε κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού, να της δώσουμε μια παράλληλη ονομασία με το Άγιο όνομά του, δηλαδή σε «Διαδρομή Αγίου Κοσμά Αιτωλού» … Ορόσημο η σημερινή ημέρα για τον τόπο μας και όλοι μαζί, ας κάνουμε την επανάσταση, της αγάπης, της αλήθειας, του δικαίου. Σήμερα, το ζητούμενο είναι να τιμηθεί η ιστορική μνήμη του Αγίου μας και δι’ αυτής να ενισχυθεί η αυτοσυνειδησία μας, αυτό βεβαίως στις ημέρες μας, θα είναι το ελάχιστο που εμείς μπορούμε να κάνουμε μετά από 239 χρόνια για τον Προστάτη Άγιό μας… που κατόρθωσε να γίνει «Οπλίτης του Χριστού».

 

siasos-ionia-aitolos1

 

Ο κ. Σιάσος στη συνέχεια θέλησε και προσωπικά να ευχαριστήσει όλους αυτούς που συμπαραστάθηκαν σ’ αυτό τον αγώνα λέγοντας:
«…Προσωπικά, από αυτό εδώ το βήμα θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο που αντιπροσωπία του Συνδέσμου μας δέχτηκε στο Γραφείο του και ολόθερμα μας συμπαραστάθηκε σ’ αυτή μας την προσπάθεια,

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμο και όλους τους Ιεράρχες που συμμετείχαν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την θετική και ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση που πήραν ώστε η Ιόνια Οδός να λάβει παράλληλη ονομασία σε ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ, και την οποία έστειλαν στον Αξιότιμο Υπουργό κ. Χρήστο Σπίρζτη,

Τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κκ Αναστάσιο που, με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί μου στις 22 Νοεμβρίου 2017 μου μετέφερε την ειλικρινή συμπαράσταση του στον αγώνα μας,
Τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες μας, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κκ. ΙΕΡΟΘΕΟ, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. ΚΟΣΜΑ.

Τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μονής Ιβήρων πρώην Πρωτοεπιστάτη του Αγίου Όρους π. Μάξιμο Ιβιρήτη που στις 23 Νοεμβρίου 2017 σε επιστολή του μας συνεχάρη για την πρωτοβουλία μας αυτή,
Τον Καθηγούμενο της Ιεράς και Σεβασμίας Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους π. Εφραίμ που στην από 24 Ιανουαρίου 2018 επιστολή του μας γράφει … επικαλούμεθα εφ’ υμάς και τους συνεργάτας υμών δαψιλή ουρανόδωρον ευλογίαν και τας θεοπειθείς ικεσίας του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, διατελούμε μετά βαθείας τιμής και πολλών εν Χριστώ ευχών…

Τον π. Βασίλειο Καλιακμάνη, καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που στην από 29 Νοεμβρίου 2017 επιστολή του μεταξύ των άλλων μας γράφει… Η δικαίωση θα έρθει εκ των κάτω, για μας η Ιονία Οδός είναι η μαρτυρική Οδός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που ανακαλεί στη μνήμη πως άντεξε το γένος σε δύσκολες στιγμές…

Την Μοναχή Ευσεβία, κατά κόσμο Μαρία Μαμασούλα, που στις 16 Αυγούστου 2017 σε επιστολή της μας γράφει… Εσείς έχετε ζήλο, ενθουσιασμό και δύναμη να προχωρήσετε… μακάρι να συγκατανεύσει και η Πολιτεία στην παράλληλη ονομασία της Ιονίας Οδού, σε Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Το οφείλουμε στον Άγιο.

Τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου που με μεγάλη χαρά, άμεσα, ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για συνδιοργάνωση αυτής της Ημερίδας καθώς και την Αντιδήμαρχο κ. Μαρία Παπαγεωργίου για την άριστη συνεργασία που είχαμε μαζί της και που τον τελευταίο καιρό οικοδομήσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης και για άλλες συνεργασίες.

Τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο της ΑΙ.ΠΟ.Ε. και ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου κ. Παναγιώτη Κοντό για την μεγάλη του προσφορά στον αγώνα αυτόν.

Την χοράρχη και Πρόεδρο του Συλλόγου «ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ» κ. Χρυσούλα Τασολάμπρου που τον τελευταίο καιρό οι συνεργασίες μας είχαν απόλυτη επιτυχία το ίδιο ελπίζουμε και στο μέλλον.

Όλους τους Φορείς και Συλλόγους που μας συμπαραστέκονται σ’ αυτή την προσπάθειά μας,
Τους χορηγούς επικοινωνίας, Τηλεόραση του Αχελώου, εφημερίδα ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑ που σε κάθε μας προσπάθεια ανάδειξης του θέματος αυτού είχαμε την πρέπουσα προβολή, το ίδιο ευχαριστίες να εκφράσω και στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και σε όλο τον τοπικό και όχι μόνο τύπο, ηλεκτρονικό και έντυπο, για την ανάλογη προβολή του θέματος αυτού.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους καταξιωμένους εισηγητές και τους λοιπούς συντελεστές της Ημερίδας,
Τέλος να ευχαριστήσω όλους εσάς και τον καθένα ξεχωριστά που δώσατε το δυναμικό παρών στο κάλεσμά μας αυτό για να μας ακούσετε και να σας ακούσουμε βγάζοντας και τα ανάλογα συμπεράσματα τα οποία, μέσα από τα γραπτά κείμενα και λόγο του θέματος, θα μείνουν στην ιστορία αυτού του τόπου».

siasos-ionia-aitolos2

Στη συνέχεια και σύμφωνα με το πρόγραμμα άρχισε η ανάπτυξη των θεμάτων από τους εισηγητές της Ημερίδας. Όλοι οι εισηγητές αναφέρθηκαν στο πολυσχιδές και μακρόχρονο έργο που πραγματοποίησε ο Άγιός μας, διδάσκοντας και προετοιμάζοντας όλο τον Ελληνισμό για την απελευθέρωσή του από τον Τουρκικό ζυγό.

Επίσης αναφέρθηκε ότι ο Άγιος Κοσμάς είναι το Παγκόσμιο σύμβολο του Ορθόδοξου και Ελληνικού Πολιτισμού και ότι η Ιόνια Οδός είναι σύμβολο συνάντησης Δύσης και Ανατολής, Βορά και Νότου και αποτελεί τον οδοδείκτη προς το μέλλον του Ελληνισμού, καθ’ ότι ο Ισαπόστολος Κοσμάς τιμάται, σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Ρωσία, Σερβία, Βουλγαρία, Αρμενία, ΗΠΑ, Κύπρο, Ουκρανία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο. Στο Νέο Μαρτυρολόγιο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη διαβάζουμε για τον Πατρο – Κοσμά, «…επήγε περπατώντας εις την Θεσσαλονίκην, εις την Βέροιαν, και εις όλην σχεδόν την Μακεδονίαν. επροχώρησε κ εις τα μέρη της Χιμάρας, Ακαρνανίας, Αιτωλίας έως κ αυτήν την Άρταν, κ την Πρέβεζαν. εκείθεν δέ ‘επλευσεν εις την ΑγίανΜαύραν, και την Κεφαληνίαν…»

Ο Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ήταν αυστηρός πολύ με την αργία της Κυριακής. Μόνο για τις Ιερές ακολουθίες πρέπει να αφιερώνεται η ημέρα αυτή, τόνιζε. Στο χωριό Χαλκιάδες ένας έμπορος πούλησε πράγματα και παρέλυσε το χέρι του. Με τη συχώρεση του Αγίου Κοσμά ο έμπορος θεραπεύθηκε.

Είναι γνωστό ότι ο Άγιος Κοσμάς, πάντα μετέφερε ένα σκαμνί κοντά του και έστηνε στο σημείο της διδαχής του ένα σταυρό. Όλους αυτούς τους κατασκευασμένους σταυρούς τους άφηνε ως Ευλογία στα μέρη που δίδασκε, και στα μέρη αυτά γίνονταν θαυμαστά γεγονότα.

Ο Πατρο – Κοσμάς όπως επίσης αναφέρθηκε, μέσα από τις περιοδείες του περπάτησε, για την αφύπνιση του Ελληνικού Έθνους, 40.000 χιλιάδες χιλιόμετρα περίπου, δηλαδή, περπάτησε με τα πόδια το γύρο της γης, για να καταλήξει στην τελευταία του περιοδεία στο Κολικόντασι, όπου, στις 24 Αυγούστου 1779, με απόφαση του Μπέη τον κρέμασαν και στη συνέχεια το Άγιο λείψανό του το έριξαν στο ποτάμι. Οι εισηγητές με τη σειρά του προγράμματος ήταν:
Ο Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Ράπτης, Αρχιερατικός Επίτροπος Παμφίας, με το θέμα: «Ο Άγιος Κοσμάς και η Εποχή μας».
Η κ. Δέσποινα Γεωργιάδη – Αλεξοπούλου, Καθηγήτρια Θεολόγος, με το θέμα: «Κοσμάς ο Αιτωλός, Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης».
Ο κ. Σπυρίδων Παπαθανασίου, Θεολόγος – πρώην Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης Αιτ/νίας, με το θέμα: «Το προφητικό χάρισμα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού».
Ο κ. Ιωάννης Κωστάκης, Θεολόγος – πρώην Λυκειάρχης, με το θέμα: «Ο Πατρο – Κοσμάς για μια Ελληνορθόδοξη Παιδεία».
Ο κ. Γεώργιος Καραμπελιάς, Συγγραφέας – Πολιτικός Αναλυτής, με το θέμα: «Ο Κοσμάς ο Αιτωλός και ο Εθνικοκοινωνικός χαρακτήρας της Διδαχής του».
Ο κ. Γεώργιος Παύλος, Αν. Καθηγητής Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης, με το θέμα: «Ιόνιος οδός. Η οδός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού για το μέλλον του κόσμου»
Ο κ. Αντώνης Μακατούνης, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας, με το θέμα:
«Η συμβολή των εκκλησιαστικών μέσων σε παράλληλη ονομασία της Ιόνιας Οδού, Διαδρομή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού».
Ο κ. Θεόδωρος Μυλωνάς, Αγρονόμος – Τοπογράφος Μηχανικός, θέμα: «Χαρτογραφική απεικόνιση της Διαδρομής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού από το Αντίρριο έως το Κολικόντασι».

Αποσπάσματα από την εισήγηση του κ. Γρηγορίου Κωσταρά με θέμα, «Πατρο-Κοσμάς ο Αιτωλός: Ο Άγιος Πρόδρομος των Αγωνιστών της Ελευθερίας του Εικοσιένα», διάβασε η Γραμματέας του Συνδέσμου.
Στην Α’ Συνεδρία στο προεδρείο ήταν ο κ. Παντελής Λεονάρδος και ο κ. Μιχάλης Παληκύρας και στη Β’ Συνεδρία στο προεδρείο ήταν ο κ. Παναγιώτης Κοντός και ο κ. Χρήστος Σιάσος. Τον συντονισμό της όλης Ημερίδας είχε ο Δημοσιογράφος κ. Βασίλειος Μπενέκος.

Όλοι οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα εξουσιοδότησαν το Προεδρείο για τη σύνταξη και δημοσιοποίηση σχετικού Ψηφίσματος και την αποστολή του στους αρμόδιους Πολιτικούς παράγοντες καθώς στον τύπο, ηλεκτρονικό και έντυπο.

 

aitolos-imerida-1

 

aitolos-imerida-2

 

aitolos-imerida-3

 

aitolos-imerida-4

 

aitolos-imerida-5

 

aitolos-imerida-7

Last modified: 15/03/2018