Τα τελευταία 100 περίπου χρόνια, η ιστορική έρευνα που αφορά στην εποχή που προετοίμασε, αγωνίστηκε και κέρδισε ο νεότερος ελληνισμός την πνευματική και πολιτική ανεξαρτησία του, εμφανίζεται να συγκινεί πολλούς ειδικούς επιστήμονες. Γιατί η προσπάθεια να προσεγγίσουμε, να γνωρίσουμε απαραχάρακτα, να ερμηνεύσουμε και να αποκαλύψουμε τον πραγματικό χαρακτήρα προσώπων και γεγονότων εκείνης της εποχής, υπόσχεται να οδηγήσει στο σωστό δρόμο την πορεία και τα αιτήματά μας. Να προσεγγίσουμε την αλήθεια, προϋπόθεση και απαίτηση της κάθε επιστήμης. Η γνώση της αλήθειας είναι η μόνη που χαρίζει την ελευθερία κατά τον λόγο του Κυρίου: “Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς.”
Αυτή την αλήθεια επιδιώκει να αναζητήσει και να την χαρίσει ακέραια η απόφαση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησιάς της Ελλάδος με τη σειρά των συνεδρίων που θα οργανώσει με τίτλο “1821-2021: 10 ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ”. (απόσπασμα από το βιβλίο)
Ο Τόμος των πρακτικών του Α’ Συνεδρίου με τίτλο “Ιστοριογραφία και Πηγές για την ερμηνεία του 1821 (Ιερά Μονή Πεντέλης 12-13 Οκτωβρίου 2012)” εκδόθηκε στην Αθήνα το 2013 από τις εκδόσεις “ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ” με επιμέλεια του Κωνσταντίνου Σβολόπουλου, του π. Γεώργιου Μεταλληνού και του Χαράλαμπου Μηνάογλου.
Το καλαίσθητο βιβλίο στις 256 σελίδες του περιέχει τις εισηγήσεις των ομιλητών οι οποίοι συμμετείχαν στο Α’ Συνέδριο.
Ο τόμος των πρακτικών του Β’ Συνεδρίου με τίτλο “Η ζωή των υποδούλων Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας. Καταπίεση – Κοινοτισμός – Παιδεία (Ιερά Μονή Πεντέλης 22-23 Νοεμβρίου 2013)” εκδόθηκε στην Αθήνα το 2014 από τις εκδόσεις “ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ”. Την ευθύνη της έκδοσης είχε η επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου. Συντονιστής εκδόσεως ο Αρχιμ. Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης.
Η άψογη έκδοση των 376 σελίδων περιέχει τις εισηγήσεις των ομιλητών οι οποίοι συμμετείχαν στο Β’ Συνέδριο.