Ξεκίνησε την λειτουργία του το νέο Μουσείο του Θέρμου, ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, στις 18 Μαΐου, ενώ τα εγκαίνια του θα γίνουν τον Ιούνιο.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν τα ευρήματα των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο, από τους πρώτους ανασκαφείς Γεώργιο Σωτηριάδη, Κωνσταντίνο Ρωμαίο και τον καθηγητή Ιωάννη Παπαποστόλου που έχει ένα τεράστιο ανασκαφικό έργο από το 1983 μέχρι σήμερα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος οργάνωσε εκδήλωση, η οποία περιλάμβανε την παρουσίαση του έργου και ξενάγηση στο Μουσείο από τη Διευθύντρια της Εφορείας. Το «παρών» έδωσαν αρκετοί επίσημοι, εκπρόσωποι φορέων και πολύς κόσμος που έδειξε ζεστό ενδιαφέρον για το νέο χώρο του Μουσείου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας και ο πρώην δήμαρχος Θέρμου Θόδωρος Πορφύρης κ.α.

Φωτογραφίες: Spiros Kokkalakis Photography

 

neo-mouseio-thermou-3-200x200

 

neo-mouseio-thermou-4-200x200

 

neo-mouseio-thermou-5-200x200

 

neo-mouseio-thermou-1-200x200

 

neo-mouseio-thermou-2-200x200

Πηγή: http://agriniovoice.gr

 

Εκατοντάδες οι επίσημοι και οι πολίτες που βρέθηκαν στον χώρο του Μουσείου και θέλουν να θαυμάσουν τα ευρήματα που έχει μέχρι σήμερα αναδείξει η αρχαιολογική σκαπάνη και που είναι συνδεδεμένα με την Αιτωλική Συμπολιτεία, έδρα της οποίας υπήρξε το Θέρμο.

 

 

Λίγο μετά τις 7 έγινε παρουσίαση της λειτουργίας του Μουσείου και ξενάγηση από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας  – Λευκαδας, Ολυμπία Βικάτου.

Η εκδήλωση που δεν έγινε καθόλου τυχαία στις 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ολοκληρώθηκε  με μουσική βραδιά.

 

pol-thermo-mouseio10

 

Στην πρώτη ημέρα λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου, παρέστησαν αυτοδιοικητικοί, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Κωνσταντάρας, ο πρ. Δήμαρχος κ. Πορφύρης, ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου , ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας, εκπρόσωποι του Υπουργείου, διοικητές Σωμάτων Ασφαλείας κ.α.

«Είναι μια συγκινητική στιγμή, μια μεγάλη μέρα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων να ανοίγει τις πύλες του το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του Θέρμου, ένα σύγχρονο Μουσείο. Ευχόμαστε να έχει μια καλή συνέχεια σε επισκεψιμότητα για να προβάλλει τον πλούτο της Αιτωλικής Συμπολιτείας σε όλους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν αυτά τα χρόνια και αγωνίστηκαν σκληρά για να πετύχουν και πιστεύω ότι πετύχαμε το καλύτερο αποτέλεσμα», ανέφερε σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ο δήμαρχος Θέρμου.

 

pol-thermo-mouseio12

 

Ο ίδιος εξήγησε πως το στοίχημα είναι η άρση της απομόνωσης της περιοχής : «Πιστεύω ότι θα πρέπει να κινηθούμε σε τρεις άξονες , από τη Ναύπακτο προς το Θέρμο, ενόψει της Ιόνιας Οδού , θα πρέπει να βάλουμε στοίχημα ώστε από τον Μακρυνιακό νέο δρόμο , από το Χαλίκι Αιτωλικού, να φτάσουμε Μακρυνού-Σιταράλωνα -Θέρμο και βεβαίως ο δρόμος Θέρμου-Αγρινίου. Πιστεύω ότι κάτι κινείται και θα υπάρξει βοήθεια. Με τον νέο άξονα από Ιόνια προς Αγρίνιο, πιστεύω ότι θα έχουμε έναν επιπλέον οδικό άξονα ώστε να καταστήσουμε βιώσιμο και με μεγάλη επισκεψημότητα το σημερινό στολίδι», συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντάρας, κάτι που επανέλαβε και μετέπειτα, κατά τον χαιρετισμό του. Ο κ. Κωνσταντάρας ευχαρίστησε κατά τον χαιρετισμό του όλους του πρώην δημάρχους που συνέβαλλαν στο να ανοίξει τις πύλες του σήμερα το Μουσείο του Θέρμου.

 

pol-thermo-mouseio32

 

Ο πρ. Δήμαρχος Θέρμου κ. Πορφύρης, απευθυνόμενος προς τον Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, ζήτησε από πλευράς του την κατασκευή του δρόμου Θέρμο -Αγρίνιο: «Ο κ. Δήμαρχος ζήτησε πολλά κ. Περιφερειάρχα και καλά έκανε. Εγώ θα σας ζητήσω έναν δρόμο. Τον δρόμο Θέρμου-Αγρινίου. Δεν μπορείτε να τον αρνηθείτε. «Σφιχτείτε» , όπως «σφίχτηκαν» κι άλλοι για να γίνει αυτός ο δρόμος», είπε χαρακτηρίστηκα.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Κατσιφάρας , αλλά και ο Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Ποτιστικής Κληρονομιάς Δρ Λάζαρος Κολώνας: «Το Θέρμο δικαιούταν αυτό του Μουσείο. Όλοι οι παρόμοιοι αρχαιολογικοί χώροι είχαν μουσεία και μόνο εδώ, στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχει εξαίρεση.  Την οποία Αιτωλοακαρνανία προσωπικά  έχω χαρακτηρίσει ως ένα «τεράστιο υπαίθριο αρχαιολογικό μουσείο». Πρώτα εδώ έπρεπε να γίνει το Μουσείο, εδώ που ήταν και το κέντρο των Αιτωλών. Θα πρέπει κ. Περιφερειάρχα να ακολουθήσουν κι άλλα μουσεία. Πρέπει κάποια στιγμή να γίνει Μουσείο το οικόπεδο των 14 στρεμμάτων που υπάρχει στο Μεσολόγγι. Μην χαθεί επί θητείας σας», είπε ο κ. Κωλώνας που καταχειροκροτήθηκε , αφού το έργο του στον τομέα της έρευνας των αρχαιοτήτων έχει υπάρξει μεγάλο.

 

pol-thermo-mouseio14

 

Χαιρετισμό ακόμη απηύθυνε ο κ. Μυλωνάς, προϊστάμενος της Μονάδας Β” της Διαχειριστικής Αρχής του Υπ. Πολιτισμού αλλά και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Θέρμου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου κ. Αντ. Βασιλόπουλος.

Οι  ομιλητές απηύθυναν τις ευχαριστίες τους, αλλά όλοι ανεξαιρέτως ευχαρίστησαν τους αρχαιολόγους για το έργο τους, αλλά ιδιαίτερα την Προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας-Λευκάδας, κ. Ολυμπία Βικάτου, η οποία συντόνιζε την διαδικασία των χαιρετισμών και που στη συνέχεια ανέλαβε την ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου.

Φωτογραφίες από το www.agriniopress.gr:

 

DSCN2937

 

DSCN2939

 

DSCN2941

 

DSCN2943

 

DSCN2945

 

pol-thermo-mouseio1

 

pol-thermo-mouseio2

 

pol-thermo-mouseio3

 

pol-thermo-mouseio4

 

pol-thermo-mouseio5

 

pol-thermo-mouseio6

 

pol-thermo-mouseio7

 

pol-thermo-mouseio8

 

 

pol-thermo-mouseio13

 

pol-thermo-mouseio15

 

pol-thermo-mouseio16

 

pol-thermo-mouseio17

 

pol-thermo-mouseio18

 

pol-thermo-mouseio19

 

pol-thermo-mouseio20

 

pol-thermo-mouseio21

 

pol-thermo-mouseio22

 

pol-thermo-mouseio24

 

pol-thermo-mouseio25

 

pol-thermo-mouseio26

 

pol-thermo-mouseio27

 

pol-thermo-mouseio28

 

pol-thermo-mouseio29

 

pol-thermo-mouseio30

 

pol-thermo-mouseio31

 

DSCN2927

 

DSCN2929

 

DSCN2931

 

DSCN2933

 

DSCN2935

 

Πηγή: http://www.ekirikas.com

Last modified: 26/05/2016