Με μεγαλοπρέπεια και συγκίνηση τελέστηκαν στις 17 Ιουλίου 2016 τα εγκαίνια του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου, παρουσία του Προέδρου της  Δημοκρατίας και επίτιμου Δημότη του Θέρμου από το 2008  κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

 

13692163_1415975848429030_426515754_o

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν  οι Υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων  κ. Νικόλαος Φίλης και Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, η Γεν. Γραμ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Βαρεμένος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Βουλευτές του Νομού,  Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρόεδροι σωματείων και συλλόγων,  εκπρόσωποι των  Σωμάτων  Ασφαλείας,  σύσσωμες οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου.

 

egkainia-mouseiou-thermou-10

 

Η τέλεση του Αγιασμού πραγματοποιήθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.

 

13662465_1415049135188368_385825348_o1-1024x576

 

Οι χαιρετισμοί που ακολούθησαν και ιδιαίτερα ο γεμάτος νοήματα και σημασία λόγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, τόσο στο Μουσείο , όσο και στο γεύμα  που ακολούθησε, αποτελούν μεγάλη τιμή και ιστορική παρακαταθήκη, για το Θέρμο και την Αιτωλία.

 

koi-egkainia-mouseio-thermou18

 

Στο άμεσο μέλλον, εάν οι τοποθετήσεις τους  αναγνωστούν και  αξιοποιηθούν σωστά  μπορούν να αποτελέσουν για μελλοντικές πρωτοβουλίες τη βάση σοβαρών και πειστικών  επιχειρημάτων, με απώτερο σκοπό

τη συνεχή πολιτιστική αναβάθμιση και ανάπτυξη του τόπου.

 

ÈÅÑÌÏ--Ï Ð,ô,Ä. ÐÑÏÊÏÐÇÓ ÐÁÕËÏÐÏÕËÏÓ ÓÔÁ ÅÃÊÁÉÍÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÌÏÕÓÅÉÏÕ ÈÅÑÌÏÕ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

 

Πρωτοβουλίες  με ουσιαστικό και διαχρονικό   περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα:

Α] Να γίνονται  ΜΟΝΙΜΕΣ ανασκαφικές εργασίες και αναστηλώσεις στον Αρχαιολογικό χώρο του Θέρμου.

Β] Η σταδιακή επαναφορά των ανά τις εποχές και όπου γης, ευρεθέντων Αιτωλικών Αρχαιολογικών ευρημάτων στο  Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του Θέρμου.

Γ] Η πραγματοποίηση  των λόγων του Υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά:  ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.

Δ] Η άμεση σύνδεση του Νέου Μουσείου με τους Δελφούς και την Αρχαία Ολυμπία  [συνδέονται ιστορικά, καιρός είναι να συνδεθούν τουριστικά και ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ οδικά]. κ.α.

 

koi-egkainia-mouseio-thermou26

 

Ο δρόμος της Αιτωλίας και του Θέρμου, για την θέση στο βάθρο των δημιουργών [και όχι των ουραγών του παγκόσμιου πολιτισμού] και των μεγάλων ιδεών και αξιών  για την ανθρωπότητα, ήταν στρωμένος με πικροδάφνες, έντονο απομονωτισμό, δεν ήταν ούτε  θα  είναι εύκολος.

 

13717968_1415048745188407_493128719_o-1024x576

 

Με την ίδρυση όμως και τα εγκαίνια του ζωντανού και λαμπερού φάρου, του Νέου Μουσείου, κάλυψε πολλά ιστορικά χιλιόμετρα, πραγματοποιώντας  ένα τεράστιο βήμα προς τη γνώση, την ιστορική αλήθεια και την  καταξίωσή του στην Ελλάδα και τον Κόσμο. Όσοι το οραματίστηκαν ως ιδέα και όσοι έβαλαν ‘’πλάτη’’ για να υλοποιηθούν τα όνειρα, ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ.

Άφησαν στις νεότερες γενιές μια πολύ μεγάλη πολιτιστική παρακαταθήκη και υποδομή. Όμως μαζί με την ευγνωμοσύνη που τους πρέπει, υπάρχει και το χρέος. Το χρέος της διατήρησης, της συνέχειας,  και της ανάδειξης  συνολικά της τεράστιας  Αιτωλικής κληρονομιάς μας.

Τώρα αρχίζει ο αγώνας για την προβολή και την καθιέρωση του Νέου Μουσείου, ως μεγάλου και σημαντικού αρχαιολογικού  προορισμού.[Ως γνωστόν τα ασήμαντα δεν τα προσέχει κανείς].

Ο σωστός  προγραμματισμός εξάλλου  και η διάρκεια των δράσεων στο μέλλοντα  χρόνο, είναι  έννοιες που θα καθορήσουν το μέγεθος και τη σημασία της 17ης Ιουλίου 2016, τόσο για το Θέρμο, όσο και για το ίδιο το Μουσείο.

Καλοτάξιδο να είναι

και  καλώς ήρθε στην ζωή μας.

Θόας ο Αιτωλός

Last modified: 30/07/2016