naftemporiki.gr

Εγκαινιάζεται το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου

Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016 13:32

Την Κυριακή 17 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά. Τον αγιασμό θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.

Η ανέγερση του κτηρίου και η οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου υλοποιήθηκαν μέσω συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε δύο διαδοχικές προγραμματικές περιόδους.

Οι εργασίες κατασκευής του Μουσείου ολοκληρώθηκαν το 2009 από τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ. Το έργο «Οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κατά τα έτη 2011-2015 με συγχρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου εκτίθενται ευρήματα 2.500 χρόνων. Τα παλαιότερα είναι δύο ειδώλια νεολιθικής εποχής από τη Χρυσοβίτσα Θέρμου που χρονολογούνται περί το 2.500 π.Χ. και απεικονίζουν δύο γυναικείες πληθωρικές μορφές, πιθανότατα κάποιας θεάς της γονιμότητας. Στο Μουσείο φυλάσσονται, επίσης, πλήθος ευρημάτων μυκηναϊκής, γεωμετρικής, κλασικής ελληνιστικής εποχής, καθώς και μεγάλα αγγεία σε βάσεις, ενώ, εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα από την πήλινη ανωδομή του ναού, όπως υδρορροές, ακροκέραμα, τρίγλυφα και άλλα εντυπωσιακά εκθέματα. Σε ειδικό χώρο, επίσης, φυλάσσονται πλήθος επιγραφών με τα ψηφίσματα της Δημοκρατίας της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

 

egkainiazetai-to-neo-arxaiologiko-mouseio-thermou

 

Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου φιλοξενεί ευρήματα από το Ιερό του Απόλλωνος Θερμίου, από μικρότερα γειτονικά ιερά, καθώς και ευρήματα από πόλεις-μέλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη ρωμαϊκή κατάκτηση.

Η έκθεση διαρθρώνεται χρονολογικά σε έξι ενότητες, αρχίζοντας από τα πρώτα ίχνη κατοίκησης στον χώρο και τη δημιουργία του Ιερού του Απόλλωνος έως τον μετασχηματισμό του σε θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας και την παρακμή του. Το αρχαιολογικό υλικό εμπλουτίζεται με επεξηγηματικά κείμενα, σχέδια και αναπαραστάσεις, αποσπώμενες καρτέλες με επιπλέον πληροφοριακό υλικό, κείμενα σε μορφή Braille.

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων δίνονται περισσότερες πληροφορίες μέσω διαδραστικών εφαρμογών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Μετά την τελετή των εγκαινίων θα ακολουθήσει ξενάγηση από τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Δρ. Ολυμπία Βικάτου, και στη συνέχεια δεξίωση.

Τα εγκαίνια και οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον δήμο Θέρμου.

 

sinidisi.gr

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ • 20 Μαΐ 2016

Εκτίθενται ευρήματα 2.500 χρόνων

Άνοιξε την Τετάρτη το απόγευμα τις πύλες του το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του Θέρμου, εντυπωσιάζοντας το πλήθος του κόσμου που παρέστη στα εγκαίνιά του με τα εκθέματά του και την ιστορία που «κουβαλούν στις πλάτες τους»! Το νέο υπερσύχρονο μουσείο διαθέτει 23 προθήκες και τουλάχιστον 20 άλλες κατασκευές, στις οποίες φιλοξενούνται εκθέματα από το Ιερό του Απόλλωνα, από τον προϊστορικό οικισμό του Θέρμου, του Λυσίου Απόλλωνα και της Λαφρίας Αρτέμιδος, του Βουλευτηρίου, τα Μέγαρα, τις Στοές της Κρήνης των κτιρίων του Ιερού όπως η Αγορά και ο Ναός, αλλά και πολλά άλλα εκθέματα από την ίδρυση και λειτουργία της Αιτωλικής Συμπολιτείας και από την ευρύτερη περιοχή.

Κατά το παρελθόν, όπως παρουσίασε η «Σ» στις 21 Ιουλίου του 2015 στο αντίστοιχο ρεπορτάζ, το Υπουργείο Πολιτισμού είχε αποφασίσει την μεταφορά 23ων αντικειμένων που σχετίζονται με την περιοχή από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο νέο μουσείο του Θέρμου, του οποίου οι εγκαταστάσεις είχαν ολοκληρωθεί από το 2011. Βρίσκεται βόρεια της αρχαίας Κρήνης και νοτιοανατολικά του Ναού του Θέρμιου Απόλλωνα. Σημαντικός λόγος της καθυστέρησης λειτουργίας του νέου μουσείου, το οποίο ολοκληρώθηκε όπως προαναφέραμε το 2011, ήταν η αργοπορία… ολοκλήρωσης των δύο διεθνών διαγωνισμών που σχετίζονταν με την προμήθεια και την εγκατάσταση των προθηκών και του ειδικού φωτισμού του μουσείου.

Ο μέχρι πρότινος και γεμάτος από εκθέματα αρχαιολογικός χώρος, που είναι περίπου δύο χιλιόμετρα από το Θέρμο, χτίστηκε το 1909 και δεν μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ευρημάτων και των επισκεπτών. Έχει υποστεί καθιζήσεις, αλλά κυρίως δεν επαρκεί για να χωρέσει την πληθώρα των αντικειμένων, αφού το Θέρμο ήταν η σημαντικότερη πόλη και έδρα της Αρχαίας Αιτωλίας! Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου εκτίθενται ευρήματα 2.500 χρόνων. Τα παλαιότερα είναι δύο ειδώλια νεολιθικής εποχής από τη Χρυσοβίτσα Θέρμου που χρονολογούνται περί το 2.500 π.Χ. και απεικονίζουν δύο γυναικείες πληθωρικές μορφές, πιθανότατα κάποιας θεάς της γονιμότητας. Στο μουσείο φυλάσσονται επίσης πλήθος ευρημάτων μυκηναϊκής, γεωμετρικής, κλασικής ελληνιστικής εποχής, καθώς και μεγάλα αγγεία σε βάσεις, ενώ, εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα από την πήλινη ανωδομή του ναού, όπως υδρορροές, ακροκέραμα, τρίγλυφα και άλλα εντυπωσιακά εκθέματα. Σε ειδικό χώρο επίσης φυλάσσονται πλήθος επιγραφών με τα ψηφίσματα της Δημοκρατίας της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

 

sinidisi.gr

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ • 17 Ιούλ 2016

Με λαμπρότητα τα εγκαίνια του νέου αρχαιολογικού μουσείου Θέρμου παρουσία Παυλόπουλου

Στο Δήμο Θέρμου μετέβει σήμερα Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου να εγκαινιάσει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου.

«Αρραγής ενότητα των Ελλήνων μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος»

«Η μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού στέλνει το μήνυμα προς τους άλλους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι επιλογές εξόδου από την ευρωπαϊκή οικογένεια βεβαίως και πλήττουν την ενότητά της, πλην όμως πρωτίστως δυσχεραίνουν την δική τους προοπτική». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια της ομιλίας στη σημερινή τελετή εγκαινίων του αρχαιολογικού μουσείου του Θέρμου στην Αιτωλοακαρνανία.

Όπως πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση, στηριζόμενη στους λαούς εκείνους που μένουν πιστοί στο ευρωπαϊκό όραμα» και συνέχισε: «Η μοναχική πορεία κάθε ευρωπαϊκού, εκ καταγωγής, λαού όχι μόνο δεν του επιτρέπει να διεκδικήσει δικαιωματικώς την δική του θετική συμβολή στο ιστορικό εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά επιπλέον τον αφήνει ν’ αντιμετωπίσει μόνος τους κινδύνους που εκπορεύονται από τις φωτιές του πολέμου και από τις θύελλες της βαθειάς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με τις εντεύθεν, άκρως επικίνδυνες, πολλαπλές συνέπειες».

Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα διδάγματα της Αιτωλικής Συμπολιτείας, ως προς την πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, σημείωσε ότι «αποκτούν σήμερα πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα, αν αναλογισθούμε για παράδειγμα την τραγωδία που έπληξε εκ νέου, τη Γαλλία στην Νίκαια».

Όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο ο Προκόπης Παυλόπουλος, «πέρα από την αυτονόητη κι αμέριστη συμπαράστασή μας στον δοκιμαζόμενο γαλλικό λαό, εμείς οι Έλληνες στέλνουμε το μήνυμα προς όλους τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, στο μέτρο που μας αναλογεί, θ’ αγωνισθούμε, ώστε όχι μόνο να μην επιτρέψουμε στους στυγνούς τρομοκράτες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας να κάνουν την Ευρώπη «σκοτεινή ήπειρο», για να θυμηθούμε το περίφημο τίτλο της μελέτης του Μαρκ Μαζάουερ».

Μάλιστα, όπως τόνισε σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση την δύναμη εκείνη που, ιδίως στους ταραγμένους καιρούς μας, θα υπερασπισθεί την ειρήνη και την δημοκρατία, για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Ταυτόχρονα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι «μια τέτοια κοσμοϊστορική αποστολή η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τον πολιτισμό της και την δημοκρατική της παράδοση, μπορεί να φέρει σε πέρας καλύτερα από άλλα κράτη, ακόμη κι αν αυτά διαθέτουν μεγαλύτερη οικονομική ή στρατιωτική ισχύ».

Αναφερόμενος στην Αιτωλική Συμπολιτεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μας διδάσκει πως μόνον η αρραγής ενότητα των Ελλήνων μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος που αφορούν την χώρα μας και τον λαό μας» και πρόσθεσε: «Αντιθέτως, οφείλουμε να μην λησμονούμε ότι οι διχασμοί και τα εμφύλια πάθη οδήγησαν τον Ελληνισμό σε περιπέτειες ή και τραγωδίες, ορισμένες από τις οποίες μας στοίχησαν ως και τμήματα του εθνικού μας κορμού».

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι «η Αιτωλική Συμπολιτεία είναι πηγή διδαγμάτων, τα οποία έχουμε χρέος, όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί, να παρακολουθήσουμε, προκειμένου ν’ ανταποκριθούμε στις σημερινές προκλήσεις, που απειλούν τόσο την συνοχή όσο και την μελλοντική προοπτική του όλου ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Πρώτο μας μέλημα συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι «να θυμόμαστε, μ’ εφόδιο την βαριά κληρονομιά των ιδρυτών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ότι το οικοδόμημα τούτο και η πορεία προς την τελική του ολοκλήρωση και ενοποίηση δρομολογήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ακριβώς για ν’ αποφύγουμε, οριστικά και αμετακλήτως, μιαν επανάληψή του που θα ήταν μοιραία για το σύνολο της ανθρωπότητας».

Επίσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διαμορφώνει την πορεία της προς τον τελικό προορισμό της με βάση τις αρχές της ενότητας και της ισοτιμίας των λαών της οι οποίες, από την φύση τους, αποκλείουν κάθε μορφή «ηγεμονίας» οιουδήποτε κράτους-μέλους». Οι αρχές αυτές, όπως τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «θέτουν στο επίκεντρο του «κοινού των Ευρωπαίων» τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη, αφού μόνο μέσω αυτών οι λαοί της Ευρώπης μπορούν να υπερασπισθούν επιτυχώς τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την ευρωπαϊκή δημοκρατία».

Αναφερόμενος στο αρχαιολογικό μουσείο του Θέρμου ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «είναι ένα σύγχρονο πραγματικό κόσμημα της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, καθώς κλείνει μέσα του τα πολύτιμα τεκμήρια μιας από τις πιο εμβληματικές, από θεσμική και πολιτική άποψη, περιόδους της Ελληνικής Αρχαιότητας δηλαδή την περίοδο της ανόδου και της πτώσης της Αιτωλικής Συμπολιτείας, του «Κοινού των Αιτωλών».

Όπως πρόσθεσε, «η διαδρομή της Αιτωλικής Συμπολιτείας, πέρα από την, αδιαμφισβήτητη, ιστορική της αξία «ακτινοβολεί» ακόμη και σήμερα με τα διδάγματα που μας έχει κληροδοτήσει» και συνέχισε: «Δεν αγνοώ πως η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, πλην όμως οφείλω να υπενθυμίσω ότι η ιστορία, ανάλογα με τις περιστάσεις, διδάσκει ή πρέπει να διδάσκει, αφενός ως προς την θετική συμβολή των προγόνων μας για όσα πρέπει να εμπνέουν την δική μας πορεία και, αφετέρου, ως προς τα λάθη τους εκείνα, τα οποία έχουμε χρέος ν’ αποφύγουμε, ιδίως όταν μπορεί ν’ αποδειχθούν καθοριστικά αναφορικά με την εξέλιξη του μέλλοντός μας».

 

agrinionews.gr

Ιστορική ημέρα για το Θέρμο

 

 

Π.Παυλόπουλος: «Το Θέρμο θα σημαδεύει την προσωπική μου ιστορική διαδρομή»

Ιστορική ημέρα για το Θέρμο και όλη την Αιτωλοακαρνανία η Κυριακή 17η Ιουλίου. Εγκαινιάστηκε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κατά την πρώτη μάλιστα επίσκεψη στην περιοχή τους Ανώτατου Πολιτειακού Παράγοντα. Έλαχε μάλιστα αυτός να είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος που διατηρεί στενούς δεσμούς με το Θέρμο έχοντας μάλιστα το 2008 ανακηρυχτεί Επίτιμος Δημότης του, όταν και το είχε επισκεφθεί ως υπουργός Εσωτερικών.
Η εκδήλωση εγκαινίων έλαβε χώρα με κάθε επισημότητα και στον προγραμματισμένο χρόνο καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσγειώθηκε με ελικόπτερο στο Θέρμο  στις 11.00 και διέχισε την υπόλοιπη απόσταση οδικώς για το χώρο του Μουσείου. Φυσικά τα μέτρα ασφάλειας ήταν δρακόντεια και οργανωμένα σε  όλη την περιοχή και ειδικά πέριξ του Μουσείου.
Πλήθος κόσμου παρέστη στην εκδήλωση. Παρόντες δύο μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης και  ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς, οι οποίοι υποδέχτηκαν τον κ. Παυλόπουλο, όπως και οι εκκλησιαστικές και οι τοπικές αρχές, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας, βουλευτές, εκπρόσωποι του πολιτικού και αυτοδιοικητικού κόσμου, εκπρόσωποι φορέων σωματείων και συλλόγων
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση Αγιασμού από τον Μητροπολίτη Ακαρνανίας και Αιτωλίας κ.Κοσμά.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε την ευχή να γίνει το Θέρμο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος επεσήμανε πως το Μουσείο Θέρμου είναι μια σπουδαία επένδυση για τον τουρισμό και την οικονομία της Αιτωλοακαρνανίας η οποία δυναμώνει το brand name όλης της Περιφέρειας.
Στη συνέχεια ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Θέρμου κ.Σπύρο Κωνσταντάρα, ο οποίος μίλησε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια για τον κ. Παυλόπουλο και τη συμβολή του στην ανέγερση του Μουσείου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σας οφείλουμε πολλά και αναγνωρίζουμε την προσφορά σας στον τόπο μας». Υπογράμμισε πως πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας στο Θέρμο το οποίο «αποτεέι οικείο και φιλόξενο προορισμό» για τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Ακολούθησε  αναλυτική ομιλία από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κα Ολυμπία Βικάτου, η οποία παρουσίασε την πορεία ανέγερσης του Μουσείου Θέρμου αλλά και συνοπτικά την ιστορία του Κοινού των Αιτωλών. Ιδιαίτερα συγκινημένη αναφέρθηκε σε όλους τους συντελεστές της δημιουργίας του νέου Μουσείου.

Τα διδάγματα της Αιτωλικής Συμπολιτείας 
Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος έκανε διεξοδική αναφορά στην ιστορία της Αιτωλικής Συμπολιτείας επικαλούμενος τα επίκαιρα διδάγματά της και χαρακτηρίζοντάς την ως μια εμβληματική περίοδο της Ελλάδας, παρομοιάζοντάς την, δε, με το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. «Το Θέρμο θα σημαδεύει την προσωπική μου ιστορική διαδρομή», κατέληξε χαρακτηριστικά, σε μια ομιλία που έβριθε από συμβολισμούς και αναφορές στο μέλλον της Ευρώπης, η οποία, όπως είπε, είναι  η μόνη που μπορεί να υπερασπιστεί την Ειρήνη και τη Δημοκρατία.
Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα διδάγματα της Αιτωλικής Συμπολιτείας, ως προς την πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, σημείωσε ότι «αποκτούν σήμερα πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα, αν αναλογισθούμε για παράδειγμα την τραγωδία που έπληξε εκ νέου, τη Γαλλία στην Νίκαια».Είπε χαρακτηριστικά πως «πέρα από την αυτονόητη κι αμέριστη συμπαράστασή μας στον δοκιμαζόμενο γαλλικό λαό, εμείς οι Έλληνες στέλνουμε το μήνυμα προς όλους τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, στο μέτρο που μας αναλογεί, θ’ αγωνισθούμε, ώστε όχι μόνο να μην επιτρέψουμε στους στυγνούς τρομοκράτες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας να κάνουν την Ευρώπη«σκοτεινή ήπειρο», για να θυμηθούμε το περίφημο τίτλο της μελέτης του Μαρκ Μαζάουερ».
Συμπλήρωσε πως «πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση την δύναμη εκείνη που, ιδίως στους ταραγμένους καιρούς μας, θα υπερασπισθεί την ειρήνη και την δημοκρατία, για ολόκληρη την ανθρωπότητα».
Ο κ. Παυλόπουλος δεν δίστασε να κάνει αναφορά ακόμα και στο Brexit, αναφέροντας πως «πρόκειται σίγουρα για πλήγμα στην υπόθεση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ωστόσο η Ευρώπη θα προχωρήσει και θα νικήσει».
Σε εξέλιξη τώρα είναι η ξενάγηση του Προέδρου από την κυρία Βικάτου στους χώρου του  Μουσείο ενώ το πρόγραμμα στη συνέχεια περιλαμβάνει  παράθεση γεύματος σε παραλίμνιο κέντρο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος θα επιστρέψει στο Θέρμο απ’ όπου θα αναχωρήσει πάλι με το ελικόπτερο.

 

stokokkino.gr

18 Ιουλίου 2016

 

Άνοιξε τις πύλες του το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου

 

Ιστορική ημέρα για το Θέρμο και όλη την Αιτωλοακαρνανία η Κυριακή 17η Ιουλίου. Εγκαινιάστηκε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου

Για το νέο αρχαιολογικό μουσείο Θέρμου, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θέρμου, κ. Κώστας Μαραγιάννης.

Όπως είπε ο κ. Μαραγιάννης, «Πρόκειται για ένα σύγχρονο μουσείο που διαθέτει 23 προθήκες και τουλάχιστον 20 άλλες κατασκευές, στις οποίες φιλοξενούνται εκθέματα από το Ιερό του Απόλλωνα, από τον προϊστορικό οικισμό του Θέρμου, του Λυσίου Απόλλωνα και της Λαφρίας Αρτέμιδος, του Βουλευτηρίου, τα Μέγαρα, τις Στοές της Κρήνης των κτιρίων του Ιερού όπως η Αγορά και ο Ναός, αλλά και πολλά άλλα εκθέματα από την ίδρυση και λειτουργία της Αιτωλικής Συμπολιτείας και από την ευρύτερη περιοχή».

Ενώ συμπλήρωσε, «περιμένουμε και έχει μεγάλη σημασία η ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Φιλοδοξούμε να αποτελέσει το μουσείο ένα ζωντανό διάλογο μεταξύ του παρελθόντος με το παρόν, να αποτελέσει τόπο διαλόγου και προβληματισμού».

Το μουσείο είναι αρκετά προσβάσιμο, κοντά στο κέντρο της πόλης, ενώ το εισιτήριο εισόδου ανέρχεται στα 4 ευρώ, ενώ υπάρχουν απαλλαγές για εκπαιδευτικούς, μαθητές κτλ.

agriniopress.gr

17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Π. Παυλόπουλος στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου: “Η Ευρώπη θα νικήσει”

Λίγο μετά τις 11:00 έφτασε στο χώρο του νέου αρχαιολογικού μουσείου Θέρμου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για την τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου Θέρμου. Η τελετή οργανώθηκε με κάθε επισημότητα και προκάλεσε το ενδιαφέρον πληθους κόσμου από πολλές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι υπουργοί Παιδείας Νίκος Φίλης και Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς. Ακόμη στην εκδήλωση παρέστη η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου,  βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, πολλοί επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε αμέσως μετά την άφιξη του κ. Παυλόπουλου με χαιρετισμό του Υπουργού Πολιτισμού κ. Μπαλτά που τονισε πως το Μουσείο δεν είναι ένας χώρος παθητικός αλλά ζωντανός, που εδράζεται στη γενέθλια γη. To χαρακτήρισε συλλογική δημιουργία , συμπληρώνοντας πως είναι ένα ευαίσθητο θέμα, που απαιτεί χρόνο μιας και αποτελεί συνέχεια διαδοχικών πολιτισμών. Εξέφρασε ακόμη την ευχή, η περιοχή του Θέρμου να αναδειχθεί σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απ. Κατσιφάρας χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι δημιουργήθηκε το Μουσείο στον τόπο που γέννησε το Κοινό των Αιτωλών, χαρακτήρισε το κτίριο σύγχρονο και υψηλής αισθητικής, «περίτρανη απόδειξη του μεγάλου πλούτου ανθρώπων και ιστορίας της περιοχής». Σημείωσε ακόμη πως πρόκειται για έργο – επένδυση στον τουρισμό και την τοπική οικονομία και εξέφρασε τις ευχαριστίες ειδικά στον προηγούμενο δήμαρχο κ. Πορφύρη για την συμβολή του στην εκτέλεση του.

Ο δήμαρχος Θέρμου κ. Κωνσταντάρας σημείωσε την σημασία της πρώτης επίσκεψης Προέδρου της Δημοκρατίας στην περιοχή του Θέρμου, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για έναν οικείο και φιλόξενο προορισμό για τον κ. Παυλόπουλο, που να σημειωθεί πως έχει ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης Θέρμου  από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να κάνει συνοπτική αναφορά στην σημασία του Κοινού των Αιτωλών, μιας πρωτοποριακής μορφής άμεσης δημοκρατίας κατά την αρχαιότητα

Ακολούθησε παρουσίαση της ιστορίας της περιοχής και των εκθεμάτων από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδος κ. Ολυμπία Βικάτου, όπως και το ιστορικό του έργου μέχρι την ολοκλήρωση του. Η κ. Βικάτου,  έκανε ιδιαίτερη μνεία στους συντελεστές του έργου, την τοπική αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια, το Υπουργείο Πολιτισμού, και όλους τους ανθρώπους της τοπικής Εφορείας που συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση του.

«Κόσμημα για τον πολιτισμό» χαρακτήρισε το Μουσείο Θέρμου στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος, που χαρακτήρισε εμβληματική την περίοδο του Κοινού των Αιτωλών. Παρομοίωσε ακόμη την Αιτωλική Συμπολιτεία με το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε η Συμπολιτεία κατάφερε να αποκρούσει την ηγεμονεύουσα τότε Αθήνα  και είχε μια πρωτοποριακή μορφή άμεσος δημοκρατίας και εκτελεστικής εξουσίας. Η κορωνίδα όπως είπε της οικονομικής ζωής του τόπου ήταν η κοπή ενιαίου νομίσματος.

«Η Αιτωλική Συμπολιτεία μας διδάσκει πως μόνο με ενότητα εμείς οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας» είπε ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , ενώ έστειλε σαφή μηνύματα για την Ε.Ε. , τονίζοντας με νόημα πως μόνο η Ευρώπη μπορεί να υπερασπιστεί την ειρήνη και τη Δημοκρατία.

Αναφορά έκανε ακόμη ο κ. Παυλόπουλος και στο Brexit που όπως είπε πλήγωσε την Ευρώπη, προβλέποντας όμως «πως η Ευρώπη θα προχωρήσει και στο τέλος θα νικήσει»

 

koi-egkainia-mouseio-thermou37

 

Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε προσωπικές αναφορές σχετικά με τους δεσμούς του με το Θέρμο, που όπως είπε θα σημαδεύει για πάντα την προσωπική του ιστορική διαδρομή.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τους επισήμους αμέσως μετά ξεναγήθηκε από την κ. Βικατου στους χώρους του Μουσείου και γνώρισε τα σημαντικότερα εκθέματα του. Αμέσως μετά την ξενάγηση η κ. Βικάτου δώρησε στον κ. Παυλόπουλο έργο του γνωστού Μεσολογγίτη χαράκτη Απ. Κούστα, εμπνευσμένο απο το Κοινό των Αιτλών.
Η παρουσία του κ. Παυλόπουλου στο Θέρμο ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του από τον δήμο Θέρμου, σε γνωστό κατάστημα εστίασης στην λίμνη Τριχωνίδα.

 

newpost.gr

16 Ιουλίου 2016

 

Την Κυριακή Παρουσία Παυλόπουλου τα εγκαίνια του νέου αρχαιολογικού μουσείου Θέρμου

 

Στον δήμο Θέρμου θα μεταβεί την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου να εγκαινιάσει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Προκόπη Παυλόπουλου:

  • 11.00    Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου, Υποδοχή από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.Αρ.Μπαλτά και τις Τοπικές Αρχές.
  • Τέλεση Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ακαρνανίας και Αιτωλίας κ.Κοσμά.
  • Χαιρετισμός από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.Αρ.Μπαλτά.
  • Χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ.Α.Κατσιφάρα.
  • Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Θέρμου κ.Σ.Κωνσταντάρα.
  • Ομιλία της Προϊσταμένης της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κας Ολ.Βικάτου με θέμα «Το έργο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου».
  • Χαιρετισμός και τέλεση εγκαινίων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  • Ξενάγηση από την Προϊσταμένη ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 13.00    Γεύμα παρατιθέμενο από τον Δήμαρχο Θέρμου προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας.
  • 14.35΄    Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αθήνα.

 

 

postmodern.gr

20 Μαΐου 2016

Τα αρχαία του Θέρμου απέκτησαν στέγη

 

του Γιάννη Γιαννακόπουλου

Ανήμερα την “Διεθνή Ημέρα Μουσείων”, άνοιξε για το κοινό τις πόρτες του, το μουσείο Θέρμου της Αιτωλίας, ως καρπός μακροχρόνιας και συλλογικής προσπάθειας πολλών παραγόντων. Ουσιαστικά είναι το πρώτο μουσείο που δημιουργείται στην Αιτωλία και Ακαρνανία, μια περιοχή που, λόγω της πληθώρας των πολλών και σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, ο αρχαιολόγος Λάζαρος Κολώνας, αποκάλεσε “υπαίθριο μουσείο”.

Δικαιωματικά η επιλογή του νέου μουσείου στην Αιτωλοακαρνανία είναι το Θέρμο που, εκτός από την αρχαιολογική σπουδαιότητα της περιοχής υπήρξε και το κέντρο της πρώτης ομόσπονδης δημοκρατίας στο κόσμο, της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

postmodern

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου μπορεί να θαυμάσει κάποιος, μεταξύ πολλών σπουδαίων τεχνουργημάτων: πήλινες σφίγγες από το αρχαίο Θέρμο, υδρίες της γεωμετρικής εποχής, μετόπες από το ναό του Απόλλωνος Θερμίου (ο Ηρακλής ή ο Μελέαγρος με τη λεία του, ο Περσέας με πτερωτά πέδιλα και την αποκομμένη κεφαλή της Μέδουσας, τρεις καθιστές μορφές, – πιθανώς η “απολλώνια τριάς”), ένας σκύφος με υπερυψωμένες γωνιώδεις λαβές και μία ραμφόστομη πρόχους της μυκηναϊκής εποχής.

 

 

 

agrinioculture.gr

18 Μαΐου 2016

Το νέο Μουσείο Θέρμου άνοιξε τις πύλες του στο κοινό

 

Μια πολύ σπουδαία ημέρα η σημερινή για την Αιτωλοακαρνανία : το νέο Μουσείο Θέρμου άνοιξε τις πύλες του στο κοινό!

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, που είναι η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων (18η Μαΐου), ξεκίνησε η λειτουργία του νέου Μουσείου του Θέρμου. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα ευρήματα των ανασκαφών πραγματοποιήθηκαν στο Θέρμο, την έδρα του Κοινού των Αιτωλών, από τους πρώτους ανασκαφείς Γεώργιο Σωτηριάδη, Κωνσταντίνο Ρωμαίο και τον καθηγητή Ιωάννη Παπαποστόλου.

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, με την προϊσταμένη της Εφορείας Ολυμπία Βικάτου να ξεναγεί το κοινό στο νέο Μουσείο. Xαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο πρώην δήμαρχος Θόδωρος Πορφύρης, ο επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Λάζαρος Κολώνας, ο προέδρος της εταιρείας Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου Αντώνης Βασιλόπουλος και φυσικά η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος Ολυμπία Βικάτου.

Ο περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας στάθηκε στη συλλογική προσπάθεια που έγινε από τους τοπικούς φορείς αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας, μιας και η ανέγερση του κτιρίου χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Ο δήμαρχος Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρας χαρακτήρισε μεγάλη ημέρα τη σημερινή για το Θέρμο και την ευρύτερη περιοχή και ευχαρίστησε όλους τους τοπικούς παράγοντες των τελευταίων δεκαετιών που βοήθησαν να υλοποιηθεί αυτό το πάνδημο αίτημα. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή αυτή την πολύ σημαντική πολιτιστική υποδομή που δημιουργήθηκε στάθηκε στο ζήτημα της απομόνωσης του Θέρμου, λέγοντας ότι είναι πια το επόμενο στοίχημα για την περιοχή να προχωρήσουν οι οδικοί άξονες και η σύνδεση του Θέρμου με τη Ναύπακτο, το Αγρίνιο και την Ιόνια Οδό, έργα που θα συνδράμουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την επισκεψιμότητα της περιοχής.

 

 

 

 

 myagrinio.gr

Το νέο Μουσείο Θέρμου άνοιξε τις πύλες του στο κοινό

 

Μια πολύ σπουδαία ημέρα η σημερινή για την Αιτωλοακαρνανία : το νέο Μουσείο Θέρμου άνοιξε τις πύλες του στο κοινό! Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, που είναι η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων (18η Μαΐου), ξεκίνησε η λειτουργία του νέου Μουσείου του Θέρμου. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα ευρήματα των ανασκαφών πραγματοποιήθηκαν στο Θέρμο, την έδρα του Κοινού των Αιτωλών, από τους πρώτους ανασκαφείς Γεώργιο Σωτηριάδη, Κωνσταντίνο Ρωμαίο και τον καθηγητή Ιωάννη Παπαποστόλου

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, με την προϊσταμένη της Εφορείας Ολυμπία Βικάτου να ξεναγεί το κοινό στο νέο Μουσείο. Xαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο πρώην δήμαρχος Θόδωρος Πορφύρης, ο επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Λάζαρος Κολώνας, ο προέδρος της εταιρείας Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου Αντώνης Βασιλόπουλος και φυσικά η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος Ολυμπία Βικάτου

Ο περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας στάθηκε στη συλλογική προσπάθεια που έγινε από τους τοπικούς φορείς αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας, μιας και η ανέγερση του κτιρίου χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Ο δήμαρχος Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρας χαρακτήρισε μεγάλη ημέρα τη σημερινή για το Θέρμο και την ευρύτερη περιοχή και ευχαρίστησε όλους τους τοπικούς παράγοντες των τελευταίων δεκαετιών που βοήθησαν να υλοποιηθεί αυτό το πάνδημο αίτημα. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή αυτή την πολύ σημαντική πολιτιστική υποδομή που δημιουργήθηκε στάθηκε στο ζήτημα της απομόνωσης του Θέρμου, λέγοντας ότι είναι πια το επόμενο στοίχημα για την περιοχή να προχωρήσουν οι οδικοί άξονες και η σύνδεση του Θέρμου με τη Ναύπακτο, το Αγρίνιο και την Ιόνια Οδό, έργα που θα συνδράμουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την επισκεψιμότητα της περιοχής.

 

 

capital.gr

17 Ιουλίου 2016

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

 

“Η μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού στέλνει το μήνυμα προς τους άλλους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι επιλογές εξόδου από την ευρωπαϊκή οικογένεια βεβαίως και πλήττουν την ενότητά της, πλην όμως πρωτίστως δυσχεραίνουν την δική τους προοπτική”. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την διάρκεια της ομιλίας στην σημερινή τελετή εγκαινίων του αρχαιολογικού μουσείου του Θέρμου στην Αιτωλοακαρνανία.

Όπως πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, “η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση, στηριζόμενη στους λαούς εκείνους που μένουν πιστοί στο ευρωπαϊκό όραμα” και συνέχισε: “Η μοναχική πορεία κάθε ευρωπαϊκού, εκ καταγωγής, λαού όχι μόνο δεν του επιτρέπει να διεκδικήσει δικαιωματικώς την δική του θετική συμβολή στο ιστορικό εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά επιπλέον τον αφήνει ν’ αντιμετωπίσει μόνος τους κινδύνους που εκπορεύονται από τις φωτιές του πολέμου και από τις θύελλες της βαθειάς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με τις εντεύθεν, άκρως επικίνδυνες, πολλαπλές συνέπειες”.

Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα διδάγματα της Αιτωλικής Συμπολιτείας, ως προς την πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, σημείωσε ότι “αποκτούν σήμερα πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα, αν αναλογισθούμε για παράδειγμα την τραγωδία που έπληξε εκ νέου, τη Γαλλία στην Νίκαια”.

Όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο ο Προκόπης Παυλόπουλος, “πέρα από την αυτονόητη κι αμέριστη συμπαράστασή μας στον δοκιμαζόμενο γαλλικό λαό, εμείς οι Έλληνες στέλνουμε το μήνυμα προς όλους τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, στο μέτρο που μας αναλογεί, θ’ αγωνισθούμε, ώστε όχι μόνο να μην επιτρέψουμε στους στυγνούς τρομοκράτες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας να κάνουν την Ευρώπη “σκοτεινή ήπειρο”, για να θυμηθούμε το περίφημο τίτλο της μελέτης του Μαρκ Μαζάουερ”.

Μάλιστα, όπως τόνισε σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, “πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση την δύναμη εκείνη που, ιδίως στους ταραγμένους καιρούς μας, θα υπερασπισθεί την ειρήνη και την δημοκρατία, για ολόκληρη την ανθρωπότητα”.

Ταυτόχρονα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι “μια τέτοια κοσμοϊστορική αποστολή η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τον πολιτισμό της και την δημοκρατική της παράδοση, μπορεί να φέρει σε πέρας καλύτερα από άλλα κράτη, ακόμη κι αν αυτά διαθέτουν μεγαλύτερη οικονομική ή στρατιωτική ισχύ”.

Αναφερόμενος στην Αιτωλική Συμπολιτεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “μας διδάσκει πως μόνον η αρραγής ενότητα των Ελλήνων μπορεί ν’ ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος που αφορούν την χώρα μας και τον λαό μας” και πρόσθεσε: “Αντιθέτως, οφείλουμε να μην λησμονούμε ότι οι διχασμοί και τα εμφύλια πάθη οδήγησαν τον Ελληνισμό σε περιπέτειες ή και τραγωδίες, ορισμένες από τις οποίες μας στοίχησαν ως και τμήματα του εθνικού μας κορμού”.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι “η Αιτωλική Συμπολιτεία είναι πηγή διδαγμάτων, τα οποία έχουμε χρέος, όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί, να παρακολουθήσουμε, προκειμένου ν’ ανταποκριθούμε στις σημερινές προκλήσεις, που απειλούν τόσο την συνοχή όσο και την μελλοντική προοπτική του όλου ευρωπαϊκού οικοδομήματος”.

Πρώτο μας μέλημα συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι “να θυμόμαστε, μ’ εφόδιο την βαριά κληρονομιά των ιδρυτών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ότι το οικοδόμημα τούτο και η πορεία προς την τελική του ολοκλήρωση και ενοποίηση δρομολογήθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ακριβώς για ν’ αποφύγουμε, οριστικά και αμετακλήτως, μιαν επανάληψή του που θα ήταν μοιραία για το σύνολο της ανθρωπότητας”.

Επίσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διαμορφώνει την πορεία της προς τον τελικό προορισμό της με βάση τις αρχές της ενότητας και της ισοτιμίας των λαών της οι οποίες, από την φύση τους, αποκλείουν κάθε μορφή “ηγεμονίας” οιουδήποτε κράτους-μέλους”. Οι αρχές αυτές, όπως τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, “θέτουν στο επίκεντρο του “κοινού των Ευρωπαίων” τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη, αφού μόνο μέσω αυτών οι λαοί της Ευρώπης μπορούν να υπερασπισθούν επιτυχώς τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την ευρωπαϊκή δημοκρατία”.

Αναφερόμενος στο αρχαιολογικό μουσείο του Θέρμου ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι “είναι ένα σύγχρονο πραγματικό κόσμημα της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, καθώς κλείνει μέσα του τα πολύτιμα τεκμήρια μιας από τις πιο εμβληματικές, από θεσμική και πολιτική άποψη, περιόδους της Ελληνικής Αρχαιότητας δηλαδή την περίοδο της ανόδου και της πτώσης της Αιτωλικής Συμπολιτείας, του “Κοινού των Αιτωλών”.

Όπως πρόσθεσε, “η διαδρομή της Αιτωλικής Συμπολιτείας, πέρα από την, αδιαμφισβήτητη, ιστορική της αξία “ακτινοβολεί” ακόμη και σήμερα με τα διδάγματα που μας έχει κληροδοτήσει” και συνέχισε: “Δεν αγνοώ πως η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, πλην όμως οφείλω να υπενθυμίσω ότι η ιστορία, ανάλογα με τις περιστάσεις, διδάσκει ή πρέπει να διδάσκει, αφενός ως προς την θετική συμβολή των προγόνων μας για όσα πρέπει να εμπνέουν την δική μας πορεία και, αφετέρου, ως προς τα λάθη τους εκείνα, τα οποία έχουμε χρέος ν’ αποφύγουμε, ιδίως όταν μπορεί ν’ αποδειχθούν καθοριστικά αναφορικά με την εξέλιξη του μέλλοντός μας”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

iefimerida.gr

13 Ιουλίου 2016

Ανοίγει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου – Φιλοξενεί ευρήματα από προϊστορικούς χρόνους

Επισκέψιμο θα είναι πλέον από το Σάββατο, το νέο αρχαιολογικό μουσείο Θέρμου, με εντυπωσιακά ευρήματα και ξεναγήσεις με την βοήθεια της τεχνολογίας.

Με μία πρώτη ματιά, στεκεσαι στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου, που φιλοξενεί ευρήματα από το Ιερό του Απόλλωνος Θερμίου, από μικρότερα γειτονικά ιερά, καθώς και ευρήματα από πόλεις-μέλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη ρωμαϊκή κατάκτηση.

Το αρχαιολογικό υλικό εμπλουτίζεται με επεξηγηματικά κείμενα, σχέδια και αναπαραστάσεις, αποσπώμενες καρτέλες με επιπλέον πληροφοριακό υλικό, κείμενα σε μορφή Braille.

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων δίνονται περισσότερες πληροφορίες μέσω διαδραστικών εφαρμογών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η ανέγερση του κτηρίου και η οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου υλοποιήθηκαν μέσω συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε δύο διαδοχικές προγραμματικές περιόδους.
Οι εργασίες κατασκευής του Μουσείου ολοκληρώθηκαν το 2009 από τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠ.ΠΟ.Α. στο πλαίσιο του Γ΄ Κ.Π.Σ. Το έργο «Οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κατά τα έτη 2011-2015 με συγχρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 17 Ιουλίου στις 11:00 από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά. Τον αγιασμό θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.

agrinioculture.gr

17 Ιουλίου 2016

Τα ΕΛΤΑ προβάλλουν το νέο μουσείο Θέρμου

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία με την ευκαιρία των εγκαινίων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου εξέδωσαν:
Ειδικό Φύλλο Προσωπικού Γραμματοσήμου
Ειδικό Αναμνηστικό Εικονογραφημένο Φάκελο με και χωρίς γραμματόσημο και σφραγίδα
Ειδικό Συλλεκτικό Λεύκωμα
elta

Θα διατίθενται στο προσωρινό ταχυδρομικό κατάστημα που θα λειτουργήσει για το σκοπό αυτό στην κεντρική πλατεία του Θέρμου, την ημέρα των εγκαινίων από τις 10:00 έως την 13:00. Οι συλλέκτες και οι επισκέπτες του Θέρμου θα μπορούν εκεί να σφραγίζουν με ειδική αναμνηστική σφραγίδα τα παραπάνω προϊόντα που εκδόθηκαν για το σκοπό αυτό.

 

 

aixmi-news.gr

12 Ιουλίου 2016

“Το αρχαιολογικό μουσείο Θέρμου αποτελεί τη γνησιότερη έκφραση πολιτισμού”

 

Με τη σύσταση και λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου διαμορφώνεται πλέον και αναδεικνύεται ολοκληρωμένα η πολιτιστική ταυτότητα της σπουδαίας ιστορικά πόλης μας. 

Στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου και στα εκθέματα του Μουσείου μπορεί να εντοπίσει κανείς στοιχεία που μαρτυρούν την ακατάλυτη ιστορική συνέχεια και ελληνικότητα, το απαράμιλλο κλασσικό κάλλος, την ισχυρή μέσα στον χρόνο πολιτισμική δυναμική της γης των Θερμίων.

Η περιήγηση στους μουσειακούς του χώρους φιλοδοξεί να αποτελέσει για τους φίλους και επισκέπτες του έναν ζωντανό διάλογο του παρελθόντος με το παρόν, μια αισθητική εμπειρία σύνδεσης των στοιχείων που οδήγησαν στη σύγχρονη ισχυρή γεωγραφική, κοινωνική και λαογραφική φυσιογνωμία της περιοχής.

Το Αρχαιολογικό μας Μουσείο ως σημείο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών, ως ευκαιρία ανάπτυξης και τόπος εκπαίδευσης, διαλόγου, προβληματισμού και διαμόρφωσης νέων πολιτιστικών απόψεων θα αλλάζει για πάντα την εικόνα του σύγχρονου Θέρμου, αναβαθμίζοντας κατά πολύ την πνευματική ζωή του τόπου αλλά και την ποιότητα της εμπειρίας του οικοπολιτιστικού τουρισμού του.

Στόχο μας ως δημοτική αρχή αποτελεί αλληλοσυνδεόμενα οι μουσειακοί χώροι, οι δομές φιλοξενίας  αλλά και οι δράσεις μας να συστήνουν  ζωντανά  στον επισκέπτη  του Θέρμου τη σπουδαία ιστορία του, εκφράζοντας αυθεντικά  την ποιότητα, τις πνευματικές, κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις, την αρχοντιά των ανθρώπων που το κατοίκησαν ανά τους αιώνες.

Σε αυτήν την προσπάθεια το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου, που εγκαινιάζεται επίσημα  στις 17 Ιουλίου 2016 από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, αποτελεί πάντα τη γνησιότερη έκφραση του πολιτισμού μας στην απόλυτη μορφή του, το καύχημα και το ισχυρότερο μέσο της πολιτισμικής μας διπλωματίας.

Ο Δήμαρχος Θέρμου

Σπυρίδων Κωνσταντάρας

το άρθρο των άρθρων συνεχίζεται…

Θόας ο Αιτωλός

 

 

 

 

Last modified: 30/07/2016